Política

Otegi descarta que cap escissió d’ETA reprengui el camí de la lluita armada

El líder d’EH Bildu no preveu “en cap cas” aquest risc com va passar a Irlanda amb l’IRA

Demana al govern estatal que posi fi a la dispersió dels presos

El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, va afirmar ahir que no preveu “en cap cas” que hi hagi un risc d’escissió a l’organització ETA ni que es pugui “plantejar la tornada a la lluita armada” com va passar a Irlanda amb l’IRA. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Otegi va afirmar que el comunicat que ETA va fer públic divendres passat i en el qual demanava perdó a les víctimes, era “prou constructiu per no tractar de buscar-hi apreciacions ni matisos”. El líder d’EH Bildu es va declarar molt satisfet “humanament i políticament” i va ressaltar que s’està tancant un “llarg cicle històric”. El comunicat té el “nivell d’autocrítica humana i política suficient per ser considerat una aportació constructiva molt important en el camí de la convivència, la pau i la llibertat”. També va instar el govern espanyol a complir “la paraula que havia donat públicament” de posar fi a la dispersió dels presos polítics bascos quan ETA desaparegués de l’escena.

Otegi va intervenir ahir en l’assemblea nacional d’EH Bildu, a Bilbao, i va opinar que al Partit Nacionalista Basc (PNB) li ha faltat “altura de mires” envers la declaració d’ETA, i que està “instal·lat en aquesta dinàmica estèril de posar la pilota sembre al mateix teulat, mentre negocien pressupostos amb el govern del PP”.

Manifestació a favor dels presos

Una manifestació a favor dels presos d’ETA es va celebrar ahir al vespre a Bilbao, convocada per la iniciativa Kalera Kalera (al carrer, al carrer), a la qual van assistir diversos milers de persones, encara que menys que en la tradicional manifestació pels presos del mes de gener. El portaveu de Kalera Kalera, de l’esquerra abertzale i exreclús d’ETA Antton López Ruiz Kubati, va demanar al govern estatal que permeti als presos de l’organització seguir la línia de la legislació ordinària i que se’ls deixi d’aplicar el primer grau penitenciari, el més restrictiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia