Política

Un col·lectiu vindicarà cada dia 23 les preses i exiliades

Dones per la República denuncia l’oblit de Forcadell, Bassa, Ponsatí, Serret, Rovira i Gabriel

La germana de Bassa diu que ja n’hi ha prou de fer veure que es mantenen “bé i fortes” a Alcalá-Meco

“Al novembre em vaig adonar que se les oblidava o se les recordava sempre al final de la llista de presos”, denunciava ahir Montserrat Bassa, la germana de l’exconsellera tancada a Alcalá-Meco, Dolors Bassa, en l’acte organitzat a Sants per reivindicar el paper protagonista de les polítiques catalanes que avui són a la presó o a l’exili per haver fet possible el referèndum de l’1-O, prohibit per l’Estat espanyol.

“Al novembre cap web ni cap xapa reivindicava la llibertat per a les preses polítiques”, recorda Montserrat Bassa, que també va voler desmentir la suposada fortalesa i enteresa de la seva germana i de l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, entre les parets d’Alcalá-Meco. “No us deixeu enganyar”, demanava als assistents, quan es declara a les portes de la presó que es mantenen bé, fortes. Bassa va recordar els càstigs a les recluses, els jocs que es veuen obligades a jugar al pati, els horaris estrictes, la comunicació a través del vidre en la majoria de visites, els únics cinc minuts de trucada diària a les famílies.

Bassa va denunciar que les preses no poden opinar, no poden tenir cap iniciativa: “Enyoro esmorzar el que jo vulgui”, es queixava la reclusa Zaida a Dolors Bassa. Una funcionària de la presó els ha prohibit tenir cap distintiu nacional argumentant que concita més baralles de les que ja hi ha habitualment i conclou amb un “Som a Espanya”. Montserrat Bassa va llegir un fragment del diari que escriu la seva germana: “A la presó surten les misèries, les baralles, les delacions al funcionari. Aquí ja no soc la Dolors.” Montserrat Bassa va advertir que la repressió es prolongarà i que no n’hi ha prou amb posar llaços grocs i concentrar-se periòdicament: “Al pas que porten anirà per llarg i jo no tinc temps d’esperar la sentència d’Estrasburg. Cal passar a l’acció.”

Bassa va participar en l’acte organitzat ahir al Frontó de l’Espanya Industrial de Barcelona per la Plataforma Dones per la República, una entitat que vol recordar i reivindicar el paper polític de Carme Forcadell, Dolors Bassa, Clara Ponsatí, Meritxell Serret, Marta Rovira i Anna Gabriel cada dia 23 de mes coincidint amb l’empresonament de les dues primeres i la marxa a l’exili de la secretària general d’ERC. En l’acte d’ahir al barri de Sants sota el títol de Cap dona en l’oblit l’exdiputada de la CUP Mireia Boya va recordar una frase de l’escriptor txec exiliat a París, Milan Kundera: “Quan una gran potència vol despullar un petit país de la seva consciència nacional recorre al mètode de l’oblit organitzat.” Per això, diu, la campanya en contra dels llaços grocs.

LES FRASES

Al novembre cap web ni cap xapa demanava la llibertat per a les preses polítiques
Montserrat Bassa
germana de dolors bassa
Sense la Dolors no hi hauria hagut paperetes. Sense la Clara, escoles i sense l’Anna i la Marta, 1-O
Mireia Boya
exdiputada de la cup
Les dones estan silenciades, menystingudes, però la democràcia serà feminista o no serà
Carme Forcadell
expresidenta empresonada

La campanya ‘Demà pots ser tu’ ja és a la via pública

La campanya Demà pots ser tu, que denuncia el retrocés en drets fonamentals a l’Estat espanyol, ja és als transports públics i als cartells dels principals municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Impulsada per Òmnium Cultural, Fundació per la Pau, Irídia, Novact i l’Institut de Drets Humans de Catalunya, la campanya se centra en anuncis de gran format a les entrades de les grans ciutats, en rètols als municipis i anuncis als serveis de metro, bus i Ferrocarrils de la Generalitat. Són nou models diferents de cartell que ja es poden veure a les vies públiques de Barcelona, Badalona, l’Hospitalet de Llobregat o Cornellà i que estan protagonitzats per persones “que han estat víctimes de casos flagrants de vulneracions dels drets fonamentals en els darrers mesos i anys”, segons informen els impulsors. Així, estan dedicats al president d’Òmnium, Jordi Cuixart; als rapers Valtonyc i Pablo Hasél; a la tuitaire Cassandra Vera; a les periodistes Cristina Fallarás i Mercè Alcocer; al pallasso Jordi Pesarrodona; a l’activista Helena Maleno i al cantant César Strawberry. Els impulsors de la campanya no els consideren casos aïllats sinó part d’una ofensiva autoritària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia