Política

La defensa de Turull i Rull demana al TC que els alliberi i insti l’Estat a desbloquejar els seus nomenaments

L’advocat dels dos consellers alerta que mantenir-los en presó preventiva i evitar que prenguin possessió consellers suposa diverses vulneracions de drets fonamentals

L’escrit recorda que la publicació de resolucions dictades pel president de la Generalitat són un acte de degut compliment que no es pot rebutjar “per consideracions polítiques” o “d’oportunitat”

La defensa de Jordi Turull i Josep Rull ha presentat un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional (TC) espanyol on demana l’alliberament dels dos consellers. A més, apel·la al TC perquè insti el govern espanyol a publicar al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) el seu nomenament com a membres del govern de Quim Torra.

L’advocat de Turull i Rull, Jordi Pina, considera que mantenir-los en presó preventiva i evitar que siguin consellers suposa diverses vulneracions de drets fonamentals com la llibertat, la participació en assumptes públics i l’accés a càrrecs públics, entre d’altres.

És per això que sol·licita als magistrats del Constitucional que reconeguin els drets polítics dels dos consellers i anul·lin l’ordre de presó dictada pel jutge del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena. A més, els planteja que mentre estudien la qüestió suspenguin l’empresonament de manera cautelar.

En la mateixa línia de garantir els seus drets a la participació política, el lletrat demana al TC que “amb la màxima urgència” requereixi al govern espanyol la publicació al DOGC dels nomenaments de Rull i Turull com a consellers i “remogui qualsevol altre obstacle que restringeixi o limiti el seu accés als esmentats càrrecs”.

L’advocat recorda que “la publicació de les resolucions dictades per autoritats competents com el president de la Generalitat a butlletins oficials és un acte degut, que no es pot rebutjar per consideracions estrictament polítiques al voltant de l’oportunitat o grat que susciten els nomenaments”.

Tots dos estan empresonats a al centre madrileny d’Estremera des del passat 23 de març per ordre del jutge del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena. El passat 17 de maig, la sala d’apel·lacions d’aquest mateix tribunal ja va denegar-los la llibertat. Aquesta setmana, a més, el jutge Llarena també resolt que no poden assistir a la presa de possessió, prevista inicialment per dimecres i que ha quedat ajornada sine die.

A més, l’executiu espanyol, aprofitant la vigència de l’article 155 de la Constitució, ha bloquejat fins ara la publicació dels seus nomenaments com a membres de l’executiu català al DOGC –requisit necessari per a la presa de possessió–, precisament amb l’argument que estan empresonats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona