Política

El TSJC descarta anul·lar per la via urgent la presa de possessió de Torra

L’alt tribunal desestima la petició de mesures cautelaríssimes de Cs però seguirà tramitant el recurs per la via ordinària

La Sala escoltarà els arguments de la Generalitat abans de decidir

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat la petició del grup parlamentari de Ciutadans (Cs) d’activar mesures cautelaríssimes per anul·lar l’acte de presa de possessió del president de la Generalitat, Quim Torra, del passat 17 de maig.

La formació taronja demanava a l’alt tribunal que anul·lés la presa de possessió de forma urgent per les suposades conseqüències irreversibles, com el nomenament de consellers, i sense haver escoltat la versió de la Generalitat. Els magistrats, però, consideren que no existeix una “urgència excepcional o extraordinària, ni de major intensitat que la normalment exigible per a l’adopció de mesures cautelars”, que es prenen generalment després d’haver escoltat la part afectada.

És per això que la Secció Cinquena de la Sala del Contenciós Administratiu del TSJC tramitarà el recurs per la via ordinària i més endavant, després d’haver escoltat els arguments de la Generalitat, podria dictar mesures cautelars.

A més, el TSJC recorda que el nomenament dels consellers no forma part del recurs, ni tampoc ha estat publicat al DOGC ni han pres possessió. Per tant, cap acte del president de moment és irreversible. Afegeix que, en tot cas, es podrien impugnar i fins i tot anul·lar cautelaríssimament, els actes concrets de cada conseller o del mateix Torra que poguessin ser irreversibles.

En el seu escrit, Cs deia hi havia circumstàncies “d’especial urgència” com les facultats pròpies del president Torra, que estan sent exercides “al servei del projecte secessionista”. Al seu parer, s’estan produït conseqüències “d’impossible o difícil reparació”, com el nomenament, el dissabte 19, dels consellers del govern, cosa que suposa, segons el partit, un “ús barroer de les institucions al servei del procés secessionista”. Cs creu que qualsevol decisió de Torra, “prevalent-se d’un nomenament ineficaç, estaria contaminat d’il·legalitat i provocaria que les seves conseqüències s’expandissin en cascada fins a crear un ambient d’inseguretat que comprometria els drets i llibertats dels ciutadans i els seus representants”.

El partit taronja opina que Torra no va respectar el “tràmit essencial” de la presa de possessió, dijous de la setmana passada, que considera un “consentiment viciat”, i dona per fet que el president se saltarà la Constitució i les lleis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia