Política

JxCat confia enllestir abans que acabi l’any una reforma del reglament del Parlament que permeti investidures a distància

El grup activa el mecanisme per impulsar la modificació i convida la resta de formacions a sumar-se a una ponència conjunta per preparar un text

Per tirar endavant el tràmit cal que s’hi sumin dos grups o la cinquena part dels diputats de la cambra

Junts per Catalunya (JxCat) ha proposat aquest dimarts a la resta de grups crear una ponència conjunta per modificar el Reglament del Parlament per permetre, per exemple, la possibilitat d’una investidura a distància del president de la Generalitat. El vicepresident primer del Parlament i diputat de JxCat, Josep Costa, confia que el text pugui ser aprovat “abans que acabi l’any”.

Costa ha anunciat aquest migdia que la seva formació “ha activat el mecanisme per impulsar la reforma del reglament del Parlament”. Amb aquest propòsit, JxCat ha dirigit a la resta de grups un escrit on els convida a sumar-se a una ponència conjunta per preparar el text que ha de servir de base per a la reforma del Reglament.

Perquè la ponència conjunta es pugui constituir, cal que s’afegeixin dos grups més, o la cinquena part dels diputats de la cambra. Llavors la Mesa aprova la seva creació i ja pot començar a reunir-se, ha indicat el diputat. El pas següent és que la ponència iniciï els seus treballs i redacti un text inicial, que després es tramitarà com si fos una proposició de llei, amb el seu corresponent debat a la totalitat i la posterior tramitació en comissió

El diputat ha subratllat que no han volgut presentar “un text tancat”, sinó “oferir a tots els grups que puguin fer les seves propostes”.

La formació independentista vol posar sobre la taula “la possibilitat d’utilitzar mitjans telemàtics o altres mitjans per fer el debat d’investidura” sense que el candidat hagi de ser present a l’hemicicle. També buscar tornar a regular la delegació de vot dels diputats que no puguin ser presents a la cambra, com els que són a presó o a l’estranger, “perquè creiem que també hi ha una inseguretat i que les diverses possibilitats són controvertides”.

JxCat proposarà que la reforma del Reglament de la cambra pugui contemplar altres qüestions diferents als procediments d’investidura. En aquest marc, ha assenyalat que “hi ha una cosa que ens preocupa molt i és el de les prerrogatives parlamentàries, en concret, el dret a la inviolabilitat i la immunitat dels diputats” en exercici de les seves funcions. “Entenem que aquesta inviolabilitat i immunitat no està sent respectada degudament avui dia pels tribunals”, ha lamentat.

La regulació dels subgrups que hi ha a la cambra, així com les vacances parlamentàries i els períodes de sessions són altres qüestions que JxCat desitja poder debatre dins de la ponència conjunta.

Costa ha explicat que el calendari és canviant en funció dels treballs de la ponència. Per això, preveu que “no estaria abans de finals d’any en cap cas”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona