Política

ERC ratifica l’adéu a l’autonomisme i es llança a ampliar la base

Junqueras reivindica la labor del partit per arribar a l’1-O i fer fora el PP, i no accepta “lliçons”

Vilalta crida a crear les condicions per a un nou 1-O, i no renuncia a cap via, inclosa la desobediència civil

ERC ha donat aquest matí el tret de sortida a la seva conferència nacional amb una carta del seu president, Oriol Junqueras, des de la presó, llegida pel diputat al Congrés Gabriel Rufián, en què reivindica que “cap partit ha aguantat tant per arribar fins aquí, i cap n’està pagant un preu més alt”, davant algunes crítiques arribades des del mateix independentisme. Junqueras recorda que el partit “es va carregar tota la feina i responsabilitat per salvar ’1-O” a partir del juliol anterior, i també s’enorgulleix ara d’haver ajudat a fer fora el govern del PP responsable de “tota la repressió i les malifetes”, del 20-S i l’1-O però també després dels atemptats de l’agost, “mentre altres especulaven”. “Cap lliçó de dignitat i patriotisme”, ha dit, mentre ha subratllat que els discursos nacionalistes abrandats “són el camí més ràpid per tornar a ser una minoria sorollosa, de tornar a l’autonomisme”.

Junqueras creu que l’únic debat que l’interessa és el de com “construir una força imbatible” capaç de doblegar l’aliança conservadora, i va reivindicar un partit capaç “d’interlocutar amb totes les formacions democràtiques, d’establir ponts i establir un diàleg sincer” per eixamplar la majoria social.

La portaveu, Marta Vilalta, també s’ha ratificat en la “plena voluntat de culminar la República”, des de la seva posició central en l’independentisme i en la societat. “Som el partit que està en millors condicions per sumar més gent al projecte de la República, i assumim aquest repte”, ha proclamat.

Vilalta es proposa “crear les condicions perquè arribin nous 1-O”, a partir d’enfortir la base, mobilitzar-se i “fer servir quan calgui la desobediència civil”. “No renunciem a cap via democràtica i pacífica, les explorarem totes per aconseguir l’objectiu”, tancava.

El partit debat al llarg d’avui i demà les últimes esmenes vives que han arribat per tancar el text de la ponència política, que oficialitzarà els nous eixos estratègics d’ERC. Vilalta s’enorgullia que el nou document, que es votarà demà al migdia, recollirà “totes les sensibilitats” internes. De fet, avui ja s’ha acordat titular la ponència “Ara, la República catalana”, una solució de consens entre el “Fem República” de la proposta inicial i el “Som República” que proposaven algunes esmenes vives. La portaveu, a més, ha recordat que ERC vol tots els exiliats i empresonats “a casa, i no a prop de casa”. Els consellers El Homrani, Vergés i Maragall també han llegit cartes des de la presó de Dolors Bassa, Carme Forcadell i Raül Romeva, en què donaven ple suport al nou discurs republicà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia