Política

Confusió entre els grups pel relleu “temporal” que suggereix fer el jutge

JxCat hi veu “creativitat jurídica”, i diu que qualsevol suspensió l’ha de votar el ple

ERC estudiarà el text però ja avisa que defensarà els drets dels diputats

La interlocutòria de Pablo Llarena va ser rebuda amb indignació pels grups independentistes, que van coincidir a denunciar que un tribunal “no pot modificar la representació parlamentària” sortida de les urnes, i menys encara emparant-se en el processament per un delicte inexistent com és el de rebel·lió, per manca de violència. El president del Parlament, Roger Torrent, denunciava des del Quebec la “voluntat d’adulterar les majories parlamentàries” de la resolució, i indicava que n’analitzaran el contingut demà a la mesa, i a través dels “mecanismes propis” de la cambra.

Més enllà de la valoració política, en tot cas, el text va causar sorpresa i molta confusió entre els grups i fins i tot els mateixos lletrats, que no saben com interpretar-lo pel que fa a l’opció que obre el jutge que els diputats suspesos puguin ser rellevats temporalment “en els seus càrrecs i funcions públiques” per “altres integrants de la seva candidatura”, per tal d’evitar així distorsionar les majories. I és que el mateix jutge admet que no se’ls pot obligar a entregar l’acta.

En tot cas, la fórmula que proposa, perquè no s’empara en cap text legal, es podria llegir en el sentit que membres més endarrerits de la llista exerceixin provisionalment de diputats –fet del tot incompatible, segons els juristes, amb la llei espanyola d’ordenament del règim electoral, ja que l’acta és personal i intransferible–, però també es pot interpretar que se’ls permet delegar el vot en un company, com de fet ja fan ara, tot i que en ser diputats suspesos per definició ja no podrien.

“Això s’aparta del que estableixen les normes, estem instal·lats en un marc de creativitat jurídica”, acusava la portaveu adjunta de JxCat, Gemma Geis, que deixava clar que en cap cas demanaran a Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull que deixin l’acta, i lluitaran perquè la puguin mantenir. “No entrarem en aquest joc de despropòsits”, assegurava Geis, que es remetia a l’article 25 del reglament del Parlament, que diu que la suspensió d’un diputat ha de ser votada al ple. La portaveu d’ERC Anna Caula havia refermat poc abans que defensaran els drets dels seus diputats, Oriol Junqueras i Raül Romeva, si bé volia analitzar amb profunditat la interlocutòria per veure’n l’abast exacte, ja que “obre paràmetres molt diferents”. En tot cas, ERC vol consensuar amb JxCat una presa de posició comuna.

La CUP, en espera també d’estudiar-ho a fons, també va deixar clar que la decisió final correspon al ple, ja que “el Parlament no pot permetre que es vulnerin drets polítics a persones represaliades per exercir el dret a l’autodeterminació”, segons la diputada Maria Sirvent. Per la seva banda, els comuns van lamentar la “inèrcia de la via Llarena”, i van reclamar a Pedro Sánchez que insti la fiscalia de l’Estat a retirar els càrrecs als presos polítics. La portaveu, Elisenda Alamany, va donar suport a qualsevol estratègia que “defensi els drets” dels polítics suspesos, però també va advertir que portar la votació al ple “podria no tenir conseqüències”. Els comuns interpreten que l’article 25 del reglament només és aplicable a iniciativa de la cambra, però no si la suspensió la dicta un jutge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona