Política

Trump crida “morosos” als països de l’OTAN que gasten menys en defensa

Trump continua amb les crítiques als seus aliats a l’arribada a la cimera de caps d’estat de l’OTAN

El to del president nord-americà sembla canviar després de la trobada bilateral amb la cancellera alemanya

Les recents declaracions del president dels Estats Units sobre les aportacions dels aliats a l’OTAN han causat molta tensió en l’arrencada de la cimera de caps d’estat de l’OTAN.

Els països de l’OTAN es van comprometre en la cimera de Gal·les de 2014 a destinar el 2% dels seus respectius productes interiors bruts a la Defensa en el termini d’una dècada, però Trump vol que aquest compromís es compleixi al més aviat possible. “Molts països no estan pagant el que haurien i, francament, molts països ens deuen una tremenda quantitat de diners de molts anys enrere”, va criticar Trump.

Aquestes crítiques han continuat avui dimecres quan el president dels Estats Units, Donald Trump, durant un esmorzar amb el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, previ a la cimera de líders de l’aliança que se celebra avui i demà a Brussel·les, ha qualificat de “morosos” als països de l’OTAN que no destinen el 2% del seu PIB a la despesa en Defensa. “Són morosos en el que a mi respecta perquè els Estats Units han hagut de pagar per ells”, va comentar.

Durant aquesta trobada amb Stoltenberg, el mandatari va criticar amb duresa a Alemanya i va assegurar que aquest país és “captiu” de Rússia per l’energia que rep des d’aquest país i, en particular, pel projecte de gasoducte Nord Stream II, que connectarà directament Rússia amb Alemanya.

Trump va afegir que Alemanya és “un país ric” i podria incrementar “demà” la inversió “i no tenir problema”. En el plànol de l’energia, Trump va considerar “molt trista” que Alemanya arribi a un acord “massiu” de gas i petroli amb Rússia, mentre “se suposa” que els Estats Units han de protegir als seus aliats enfront de Moscou.

Més tard, però, el president dels Estats Units, Donald Trump, i la cancellera d’Alemanya, Angela Merkel, han assegurat que mantenen una “bona relació” i són “bons socis”.

Aquest canvi de to per part de Trump s’ha produït després de la reunió bilateral que ha mantingut amb la cancellera alemanya al marge de la cimera de l’OTAN. “Tenim una molt, molt bona relació amb la cancellera”, va dir Trump després de la trobada, mentre que Merkel va apuntar que Alemanya i els Estats Units són “bons socis”.

Per la seva banda, Merkel va recalcar a la premsa a la seva arribada a la cimera que el seu país és lliure i independent i decideix sense ingerències externes la seva política. “Jo he viscut personalment que una part d’Alemanya fos controlada per la Unió Soviètica. I estic molt agraïda que ara estiguem units en llibertat en la República Federal. Per això podem dir que fem la nostra pròpia política independent i prenem independentment les nostres decisions”, va postil·lar.

A més, va afirmar que “nosaltres també defensem els interessos dels Estats Units” i que Alemanya compleix amb aquest compromís “gustosament i amb convenciment”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia