Política

Els líders es conjuren per tancar ferides a JxCat i ERC

Un dinar dels dirigents al govern i el Parlament posa les bases per millorar la comunicació

Torrent fa autocrítica, però crea malestar en insistir a acusar-los

S’han conjurat per fer-ho, però encara no s’han tancat del tot les ferides de la trencadissa de dimecres al Parlament entre JxCat i ERC arran del desacord, que es manté, per la suspensió o no de Carles Puigdemont com a diputat en compliment de la interlocutòria del jutge Llarena. Un dinar dijous dels màxims dirigents al govern –Quim Torra i Pere Aragonès, a més de les conselleres Elsa Artadi i Ester Capella– i el Parlament –els portaveus Albert Batet i Sergi Sabrià– va posar les bases, segons es va saber ahir, per tancar la polèmica, rebaixar tensions i mirar de refer relacions, per la qual cosa es van instar a aprofitar les vacances. La conjura també és perquè sigui més fluida la comunicació interna, per la qual cosa es van fixar mecanismes “permanents i ben delimitats”, segons indicava ahir Artadi, a fi de tancar els acords abans i millor i evitar que es repeteixin en públic “espectacles lamentables”com el de dimecres.

Aquesta última expressió textual és del president del Parlament, Roger Torrent, que ahir a RAC1 va demanar “autocrítica” als partits, i que “parlin més”. Això sí, es mostrava indignat que es dubti del seu compromís, després que se l’acusi de blanquejar el PSC del 155, i va refermar que “és fals” que trenqués cap acord. “No val tot per esgarrapar uns quants vots, això no aporta res, i determinades actituds no ajuden a augmentar la majoria independentista”, renyava. “Què provoca això? Un o dos diputats més a l’un o l’altre? Del que es tracta és que anem més enllà i busquem gent dels altres blocs”, incidia. Torrent està disposat a anar fins on sigui si és amb una estratègia conjunta, però es desmarca de “gesticulacions simbòliques perquè si”. La crítica de Torrent, que no va amagar cert malestar per no haver estat al dinar de dijous, va tornar a causar l’enuig de JxCat i va obligar a activar els mecanismes que s’havien donat la vigília. Per això Artadi sortia poc després a demanar que s’apostés “per la unitat” i per posar fi als retrets. En les pròximes setmanes treballaran per recuperar la confiança i mirar de desllorigar la situació, perquè “no s’ha de deixar per a l’últim dia”, segons ella. El desacord, però, continua, perquè Artadi creu que la renúncia a l’extradició “reforça encara més” que no se suspengui Puigdemont i, en canvi, fonts d’ERC interpreten el contrari, ja que recorden que l’única manera que pugui continuar votant, ara que no podrà delegar el vot, serà acceptar la substitució temporal.

Prenen possessió els vuit delegats

Torra i Aragonès van presidir ahir al migdia l’acte de presa de possessió dels vuit delegats territorials del govern, la meitat dels quals són restituïts després de ser destituïts el 155. L’acte s’havia endarrerit pels tràmits de creació de la vegueria del Penedès, la gran novetat de la legislatura. L’un i l’altre, precisament, van incidir que així es recupera el mapa territorial dissenyat per la Generalitat republicana. “Tenim la voluntat de ser al territori més que mai”, cloïa Torra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona