Política

El feixisme ja no s’amaga

Augmenten els atacs racistes arreu del territori italià

Mentre Salvini cita Mussolini i atia la xenofòbia, els aliats del M5E rebaixen l’alarma i acusen la premsa de magnificar les agressions

El 29 de juliol va ser l’aniversari del naixement de Benito Mussolini. L’home fort de l’actual govern de coalició d’Itàlia, Matteo Salvini, va celebrar-ho escrivint a Twitter una de les frases més famoses del dictador: “Molts enemics, molt d’honor.” El viceprimer ministre i ministre de l’Interior italià va acompanyar la cita d’una emoticona que fa un petó i d’un enllaç a un article titulat: “L’esquerra, els catòlics, tots contra Salvini. Però el consens al seu voltant continua augmentant.”

La cita del Duce és paradigmàtica per dos motius. D’una banda, sintetitza allò que persegueix la campanya de màrqueting que fa Salvini a les xarxes. Ficat en el paper de màrtir que se sacrifica pel bé dels italians, crea etiquetes com ara “jo no em rendeixo!” i els acompanya només d’una foto seva amb aire de perdonavides.

D’altra banda, que Salvini hagi homenatjat públicament Mussolini és la prova d’un objectiu assolit: a Itàlia ja no cal amagar o dissimular les simpaties feixistes, ni tan sols des del govern.

Salvini, des que és al poder, ha deixat anar una provocació rere l’altra alçant el nivell de normalització d’allò que fins aleshores era inacceptable. Que el ministre de l’Interior defineixi els refugiats com a “carn humana”, es burli dels naufragis on moren criatures, digui que està “salvant el país d’una invasió d’immigrants que volen aniquilar la raça blanca” o vesteixi la roba que usen els ultradretans violents als estadis ha creat un clima molt propici per a l’expressió impune del feixisme i el racisme.

Les associacions de drets humans alerten d’un augment preocupant del racisme i de les agressions racistes a Itàlia. S’ha posat de moda disparar contra immigrants o contra qui ho sembli.

En les últimes setmanes, ja se n’han denunciat vuit casos. El primer va ser l’11 de juny. Dos refugiats de Mali van ser agredits per tres italians des d’un cotxe. Al crit de “Salvini! Salvini!”, els van disparar trets amb una pistola d’aire comprimit. Un va resultar ferit de consideració.

Trets a una criatura

El 17 de juliol a Roma la víctima d’un tret d’aire comprimit va ser una nena italiana d’ètnia gitana de poc més d’un any. Un home italià de 50 anys va disparar des del balcó de casa contra l’esquena de la criatura, que era a coll de la mare, al carrer.

El 27 de juliol, prop de Vicenza, un home va disparar amb una arma de foc contra un operari italià d’origen nigerià que estava treballant dalt d’una bastida. El president de la República, Sergio Mattarella, ha intervingut demanant que Itàlia “no es converteixi en el Far West”.

Diumenge a la nit, a Aprilia, dos homes van veure un cotxe amb matrícula estrangera i dos ocupants d’origen marroquí a bord. Van “suposar que eren lladres” i els van perseguir en cotxe fins a fer-los sortir de la carretera provocant un accident. Després van pegar a l’home marroquí que havia quedat estès a terra, Zaitouni Hady, que va morir. Estan acusats d’homicidi involuntari. Als Abruços, Ibrahim Diop, italià d’origen senegalès, va anar fa poc a un centre de la sanitat pública i el funcionari es va negar a atendre’l: “Veste’n. Això no és pas cap clínica veterinària!”, li va dir. I l’última víctima: l’atleta italiana d’origen nigerià Daisy Osakue, campiona de la selecció nacional italiana. Mentre tornava de nit a casa, uns joves van accelerar el cotxe i li van llançar ous a la cara. Una closca li va ferir la còrnia i ha hagut de ser operada.

Ou contra una atleta

“Em van agredir perquè soc negra. És una zona freqüentada per prostitutes negres i m’hi devien confondre. Es notava que en buscaven una de negra”, ha explicat.

Amb relació a aquesta agressió, el fundador del Moviment 5 Estrelles (M5E), Beppe Grillo, que també ha atiat sovint la flama de la xenofòbia, ha dit que no entén tanta indignació “per un ou a la cara” i ha culpat els mitjans de donar massa importància a les agressions. I és que el M5E, que presumeix de la bona sintonia amb Donald Trump en el tema migratori, opina que “és absolutament mentida que el govern fomenti el racisme” i que “no hi ha cap alarma; d’agressions sempre n’hi ha hagut”. Salvini és la cara visible del racisme institucional a Itàlia, però sense els seus còmplices no seria al poder.

LES FRASES

Hem d’evitar que Itàlia es converteixi en el Far West
Sergio Mattarella
PRESIDENT DE LA REPÚBLICA ITALIANA
És absolutament mentida que des del govern es fomenti el racisme
Luigi di Maio
vice-primer ministre d’Itàlia i líder del M5E

L’‘Aquarius’ torna a la feina

Redacció

L’Aquarius, el vaixell humanitari que va desembarcar 630 immigrants i refugiats el juny a València arran de la negativa d’Itàlia i Malta a acollir-lo, va reprendre, ahir, la seva missió de salvament al Mediterrani central després d’un mes d’escala tècnica a Marsella en què l’ONG SOS Méditerranée s’ha vist obligada a reajustar la seva estratègia. Segons l’ONG, des de principis d’any, més de 1.100 persones han perdut la vida al Mediterrani central i 721 d’aquestes morts es van produir al juny, quan “es va impedir a les unitats civils de salvament operar a les aigües internacionals de les costes líbies”. L’Aquarius està equipat ara amb una nova llanxa semirrígida que millora l’eficàcia de la seva feina i ha incrementat la capacitat d’acollida amb una optimització de l’espai, de manera que pot atendre i alimentar unes 400 persones durant dues setmanes, en lloc dels quatre o cinc dies d’abans. També disposa d’una cambra frigorífica “per respectar la dignitat dels morts”, en cas que tinguessin problemes per tocar port.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres