Política

Borrell recorre la reobertura de les delegacions a l’exterior

El ministeri espanyol d’Exteriors anuncia un recurs contenciós administratiu contra el decret de la Generalitat perquè no li va comunicar l’obertura

El govern català entén que no calia informar-ne per que es tractava de la reactivació de les oficines tancades en virtut del 155

El ministeri espanyol d’Exteriors, liderat pel socialista Josep Borrell, ha anunciat aquest dijous que presentarà un recurs contenciós-administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el decret de la Generalitat d’obertura de les delegacions a l’exterior tancades pel 155.

L’Estat retreu a la Generalitat que no ha seguit tots els procediments fixats en la Llei de l’acció i servei exterior de l’Estat en la reobertura de les oficines de representació al Regne Unit, Irlanda, Alemanya, Estats Units, Itàlia, Suïssa i França. Aquesta llei estableix que els territoris han de comunicar a Exteriors la voluntat d’obrir les delegacions per tal que el ministeri emeti un informe preceptiu.

Exteriors assenyala que la Generalitat va comunicar l’obertura d’aquestes delegacions “amb només 24 hores d’antelació a l’adopció del decret de creació, el que feia impossible emetre els esmentats informes”.

El ministeri assegura que ha esperat que la Generalitat “rectifiqui” i complís el “procediment establert” abans de presentar el recurs però que aquest juliol ha restituït els delegats i, per això, s’ha decidit recórrer-ho.

No obstant això, el govern espanyol puntualitza que no es qüestiona que s’obrin les delegacions sinó que s’interposa el recurs perquè no s’ha fet seguint la llei.

De la seva banda, la Generalitat considera que en el cas de les delegacions tancades pel 155 es tractava d’una reobertura, per tant, no calia enviar la comunicació.

No obstant això, el ministeri al·lega que en la creació de les primeres ambaixades tampoc es van complir els tràmits legals, de manera que l’anterior executiu va interposar els corresponents recursos contenciosos administratius que van ser arxivats una vegada va entrar en vigor el 155.

El govern també argumenta que, a la pràctica, “no s’ha pres cap iniciativa per posar-les en funcionament”. En canvi, des del departament dirigit per Borrell alerten que la Generalitat “ha restituït els delegats a Regne Unit i Irlanda, Alemanya, Itàlia i Suïssa i ha convocat -durant el mes d’agost- els concursos per nomenar els directors de les delegacions a França i els Estats Units”.

Al seu parer, “queda clara” així la voluntat del govern català de no complir la llei i “de fer cas omís a les reiterades advertències que se li han fet al respecte”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia