Política

El deute de l’Estat: 7.607 milions

El vicepresident Aragonès actualitza la xifra de reclamacions pendents, encapçalada per l’addicional tercera de l’Estatut, la llei de la dependència i el finançament dels Mossos

Confia assolir ja acords en la comissió mixta bilateral d’afers econòmics que tindrà lloc el 25 de setembre

El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, va elevar ahir a 7.607 milions d’euros la xifra que el govern català considera que li deu l’estatal, fruit de compromisos ferms tancats en el passat que no han arribat a ser mai satisfets. Aragonès, que ho anunciava davant la comissió d’Economia del Parlament, confia en la bona predisposició de la nova ministra d’Hisenda, María José Montero, per arribar a “acords concrets” en les properes setmanes, sobretot en la comissió mixta d’afers econòmics, paritària entre Estat i Generalitat, que es va acordar d’activar en la bilateral de l’1 d’agost, i de la qual ell ahir va anunciar la data: serà el dimarts 25 de setembre, i ja se n’està “acabant d’acordar” un ordre del dia en què hi ha “massa temes pendents”.

“Confio que això obri una etapa de normalitat en la gestió dels afers autonòmics”, ressaltava Aragonès, que també va avançar que hi haurà “presència tècnica” del govern, per tal de “deixar constància de l’infrafinançament” del país, al grup de treball polític anunciat per l’executiu socialista per parlar d’un nou model de finançament autonòmic, caducat des del 2014. Això sí, el vicepresident –que va ser molt crític amb els sistemes anteriors, basats en les transferències, perquè tampoc han reduït les desigualtats i “no han estat útils ni per al conjunt ni per a Catalunya”– va aclarir que cap eventual canvi “no és a la cantonada, va per molt llarg”, i que la gran negociació política de fons amb l’Estat no és aquesta, sinó “com es respecta” el dret a l’autodeterminació.

759 milions reconeguts

Del deute total reclamat, la partida més gran són els 3.710 milions de l’addicional tercera de l’Estatut, que preveia que l’Estat compensaria el govern si en els primers set anys d’aplicació no invertia a Catalunya almenys la proporció equivalent al PIB. D’aquests, de fet, l’anterior executiu socialista ja es va comprometre a pagar els 759 de la liquidació del 2008 l’últim cop que es va reunir la comissió mixta, el 2011. “No n’hem vist ni un cèntim”, lamentava ahir Aragonès, que xifrava en 2.951 milions el deute posterior, corresponent al període 2009-2013, que ni tan sols s’ha pogut reclamar mai en aquest fòrum.

L’altra gran partida pendent són els 2.871 milions d’infrafinançament denunciats en l’aplicació de la llei de la dependència (ara la Generalitat es fa càrrec del 80% del cost, quan l’aportació hauria de ser paritària), un problema que de fet també afecta altres comunitats. Tanca aquest particular podi un altre incompliment específic, el del finançament dels Mossos, que entre el 2010 i el 2017 suma ja 583 milions pendents, als quals encara caldria afegir els 105 del 2018. De fet, això ja es va plantejar l’any passat en junta de seguretat a un govern del PP que no hi va donar resposta, però la situació ha canviat amb la celebrada fa unes setmanes. “Creiem que és un àmbit on podrem avançar”, indicava Aragonès.

La darrera gran partida són els 412 milions pendents arran d’un canvi normatiu en la recaptació de l’IVA aprovat pel govern espanyol el 2017, que va fer que les comunitats deixessin de percebre la recaptació d’un mes sencer. El vicepresident apuntava ahir, i així ho certificava la diputada socialista Alícia Romero, el compromís de la ministra per poder-ho solucionar en el conjunt.

Plus per al pressupost

Aragonès posarà sobre la taula el dia 25 els 7.607 milions en incompliments i, si bé és conscient que d’entrada és impossible que els reconeguin tots, sí que espera que almenys una part es pugui desencallar ara per incloure-la com un plus d’ingressos en el pressupost del 2019 que tot just està començant a elaborar. Per ara, el departament –que la setmana vinent tindrà una primera reunió amb els grups amb qui buscarà pactar-lo: la CUP, els comuns i el PSC– treballa amb el 0,1% com a límit de dèficit, en espera que l’executiu espanyol el pugui apujar al 0,3%, com té voluntat de fer, si bé cal esquivar abans el filtre del Senat, on té majoria absoluta un PP que s’hi nega en rodó. Si es confirma el relaxament del topall, per a Catalunya suposaria 490 milions més d’ingressos.

A instàncies de Romero, Aragonès va anunciar a banda que s’ha tramitat la proposta perquè el ministeri autoritzi el govern, ara sí, a passar de curt a llarg termini part del deute estructural, per valor de 3.192 milions, un fet a què el ministre Montoro s’havia negat sempre, i que si es confirma suposarà també un alleujament per a les arques de la Generalitat. El vicepresident, això sí, no atendrà la petició del PSC, i també de Cs, els comuns i el PP, que assisteixi a les reunions del Consell de Política Fiscal i Financera –de fet la compareixença era per explicar per què no va anar a les dues que s’han fet l’estiu–, i hi “teixeixi complicitats” amb altres territoris amb problemes similars. Aragonès considera l’òrgan “el màxim exponent del cafè per a tots”, ja que el govern estatal hi té per llei majoria de vots, i per tant no ho veu útil per poder-hi negociar res. “El compromís és centrar-nos en l’àmbit bilateral”, sentenciava.

Maragall admet pocs avenços

El conseller de Relacions Institucionals i president de la comissió bilateral, Ernest Maragall, va comparèixer ahir en paral·lel per explicar la reunió de l’1 d’agost, on admet que hi va haver pocs avenços en els tres àmbits en què aspirava que n’hi hagués. “De moment la resposta és no en matèria de drets i llibertats; també no en drets polítics; i és un sí però ja ho veurem en la recuperació del respecte institucional mínim a l’autogovern.” Tot i això, es mostrava optimista i disposat a seguir. “És la nostra obligació perquè hi ha afectats drets, interessos i situacions, i no entrar-hi seria renunciar a la seva defensa”, va dir. Això sí, sense resoldre la situació de presos i exiliats “no hi podrà haver normalitat”, va cloure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia