Política

Un any del referèndum

Les urnes, les protagonistes

Escenificacions amb el símbol de les votacions

Bateig d’espais U d’Octubre a Salt, Cassà, Llagostera, Cornellà, Fornells, Ripoll i Sant Jordi Desvalls

Les urnes, el símbol de l’1 d’octubre, tornaran a ser les protagonistes dels actes que s’han programat en col·legis i localitats de les comarques gironines pel primer aniversari del referèndum. Així, a Garrigàs , amb poc més de 500 veïns i epicentre de les garrotades a l’Alt Empordà, es recrearà l’arribada, a partir de dos quarts d’onze del matí, d’una urna gegant en un ambient festiu i reivindicatiu, en la jornada commemorativa del dissabte 29 de setembre que ha titulat La força d’un poble. Els responsables de les activitats també han ideat un espectacle participatiu El ball de les urnes. El col·lectiu Poetes per la Llibertat també hi col·labora.Urnes! tenim un problema és l’espectacle teatral infantil a càrrec de Plis Plas, que obrirà els actes d’homenatge a La Burès d’Anglès, el dissabte 29 a les 16 h.

Dipositària de la llibertat d’expressió

També es festejarà, el diumenge 30 a les onze del matí, l’arribada clandestina de l’urna en la commemoració que es farà l’ escola Verd de Girona, un dels col·legis símbol de l’1-O a la capital de la demarcació. L’urna vol ser dipositària de la llibertat d’expressió, ja que durant tot el dia s’hi podrà votar. El dilluns 1 d’octubre, a la tarda, es procedirà al recompte penjant les paperetes amb tots els missatges a l’escola Verd.

Bastoners, colles geganteres, xarangues, actuacions musicals... La festa acompanyarà la reivindicació en la majoria d’actes populars organitzats que també inclouran xefles: des de xocolatades matinals fins a arrossades o botifarrades per dinar. En el cas de Llagostera, per exemple, s’ha promogut el primer concurs de l’allioli indepe a la zona de barbacoes del parc de l’U d’Octubre, situat davant de l’institut.

El bateig d’espais U d’Octubre formarà part de la commemoració. Els dies posteriors al referèndum més d’una vintena de municipis de les comarques gironines van aprovar el canvi per honorar i dignificar la valentia dels ciutadans que van defensar els drets fonamentals. S’inauguraran aquestes “places per a la memòria” a Cassà de la Selva (el diumenge 30 a les 18 h davant de l’escola Aldrich); a Ripoll (el dilluns 1 a les 18:30 h davant de la biblioteca Lambert Mata); a Llagostera (diumenge, a les 12 h davant de l’institut); a Sant Jordi Desvalls (el diumenge 30 a les 11.30 h), a Fornells (el diumenge 30 a les 12 h al centre social); a Cornellà del Terri (el dilluns 1 a les 20 h davant de l’ajuntament, lloc on finalment va votar el president Carles Puigdemont), i també a Salt (dilluns a les 19 h a la plaça davant de la Coma Cros). La majoria de poblacions també inauguraran exposicions que recullen les vivències d’aquella jornada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia