Política

El síndic acusa el TC de denegar justícia pel 155

Ribó recorda que, a l’entorn europeu, només Espanya i Turquia tenen avui parlamentaris a la presó

El síndic de greuges, Rafael Ribó, va acusar ahir el Tribunal Constitucional de “denegació de justícia” al Parlament i al grup de Podem al Congrés per no haver dictaminat encara sobre la constitucionalitat de l’aplicació de l’article 155 que va fer el govern de Rajoy contra el govern i la cambra catalans. Aquesta denúncia està inclosa en l’informe de vulneració de drets i llibertats arran de l’1-O i el 155 que el mateix síndic presentava ahir al Parlament. Per Ribó, els recursos de Podem i el Parlament estan “paralitzats” al TC tot i que l’aplicació del 155 contra l’autogovern català va “alterar tot l’ordre institucional”.

Ribó va recordar que hi ha un article de la Constitució que permet suspendre els drets humans en un cas excepcional, però que el govern de Rajoy no el va utilitzar “perquè ho hauria d’haver comunicat al comitè de Drets Humans de la CE”. Per evitar una censura europea, segons ell, es va optar per suspendre drets polítics i civils a través del 155, tot i que aquest article no ho preveu.

El síndic també va confirmar que el secretari general del Consell d’Europa encara no ha rebut l’informe promès per l’exministre d’Exteriors sobre l’actuació policial violenta de l’1-O ni s’ha fet cap més pas a l’Estat per investigar-la: “Ni una sola explicació parlamentària ni un sol informe sobre qui va triar les escoles, qui va donar les ordres, qui se’n fa responsable o qui va ordenar aturar l’actuació.” Encara més greu, considera Ribó, és l’actuació penal contra l’1-O: “A l’entorn europeu, avui hi ha parlamentaris empresonats a Espanya i Turquia.”

L’informe, fet al maig i que ahir va rebre el suport de JxCat, ERC, Catalunya en Comú i la CUP, va ser qualificat de parcial i no independent pel PSC-Units per Avançar, i Ciutadans va anunciar que farà una campanya a tots els síndics i institucions europees contra Rafael Ribó, a qui qualifica de “síndic del procés i del govern”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia