Política

RAFAEL RIBÓ

SÍNDIC DE GREUGES

“La presó dels polítics catalans està fora del marc de justícia”

“L’Estat espanyol constantment transgredeix la presumpció d’innocència”

“El govern del PP accepta la interpretació del relat que diu que estem davant d’una rebel·lió”

Sáenz de Santamaría es vantava que trucaven als magistrats per orientar-los
L’advocacia de l’Estat ha pujat de malversació a sedició. No sé quina tàctica està seguint

El Síndic de Greuges va presentar ahir al Parlament l’informe sobre la vulneració de drets que es van produir l’1 d’octubre.

Ha presentat l’informe sobre els fets de l’1-O, que té un títol molt explícit: “La vulneració dels drets fonamentals i les llibertats polítiques en ocasió de l’1 d’octubre i el 155.” Dona per fet una vulneració evident?
Hi ha vulneracions de tota mena. La més forta, segons entén el Síndic, és la privació de llibertat de dirigents socials i polítics fora de tot marc de justícia, tant des del punt de vista dels drets internacionals com des del conveni europeu de drets humans. Hi ha altres vulneracions com la brutalitat de la Policía Nacional i la Guàrdia Civil l’1 d’octubre i l’aplicació del 155, que transgredeix la Constitució. És cert que el Parlament va fer unes il·legalitats votant la llei del referèndum i de transitorietat, que van ser combatudes amb instruments constitucionals com el Tribunal Constitucional. Això era més que suficient.
Diria que alguns jutges han prevaricat?
Jo no soc qui per dir això. El que li puc dir és que quan el fiscal Maza comença el seu relat el fiscal Zaragoza, que és un dels que té la paella pel mànec al Suprem, s’hi apunta i el govern del PP accepta la interpretació d’aquest relat que diu que estem davant d’una rebel·lió, d’una sedició, i per tant queda descartat aplicar solucions polítiques. I els jutges comencen a aplicar aquest relat judicial impulsat pel fiscal.
Estem parlant d’una extralimitació d’alguns jutges?
Jo crec que la fiscalia fa un sobredimensionament de la seva funció i a més el Codi Penal espanyol diu explícitament que mai es considerarà convocar un referèndum il·legal com un acte perseguible de forma penal i menys encara amb presó. S’està fins i tot transgredint la literalitat de les normes penals.
Avui vostè ha demanat l’excarceració immediata dels presos.
En l’informe de maig de 2018 la primera recomanació va estar la de la llibertat immediata dels presos, i li he de dir que de tots els grups parlamentaris a la cambra, amb la sola excepció de Cs i dels tres o quatre diputats que té el PP, han explicitat que no pot ser que estiguin encara sota presó preventiva. En l’informe es parla de la necessitat d’encetar un diàleg constructiu i aturar la desproporció penal.
Té l’esperança que algú fora d’aquest Parlament no només el llegeixi sinó que reaccioni?
L’1 d’octubre, a les 12 del migdia, vaig escriure al comissari europeu de Drets Humans demanant que intervingués. Va intervenir trucant i escrivint [Juan Ignacio] a Zoido reclamant aturar la repressió i investigar les responsabilitats de qui hagués encomanat la intervenció desproporcionada de la Guàrdia Civil i la Policía Nacional. Doncs bé, vaig ser dimarts passat a Estrasburg i el secretari general del Consell d’Europa em va reconèixer que encara no s’ha lliurat ni una línia per part del govern espanyol.
Com a Sindicatura, vostè s’ha sentit maltractat?
No. En el primer mandat vaig ser triat per tots els grups parlamentaris excepte CiU. En el segon mandat em proposen tots els grups parlamentaris, inclosos PP i Ciutadans, i fins que no comencen aquests informes necessaris davant la vulneració dels drets humans qui usa més els informe del Síndic és Ciutadans, perquè són els informes rigorosos sobre en què està fallant el govern de la Generalitat.
Avui no ho semblava...
Perquè avui ells estan interessats en parlar de cop d’estat, de que a Catalunya estem enfrontats... i fugen de considerar seriosament que avui la democràcia espanyola té un gravíssim problema. I és que usen de forma irracional una esquerda en les relacions Catalunya-Espanya que podem tardar anys a solucionar.
Li anava a preguntar si vostè considera que els presos són presos polítics però ho ha dit..
Ho hem dit sempre...
Però avui fins i tot ha comparat Espanya amb Turquia...
No és que jo ho hagi comparat, és que si vostè agafa el Consell d’Europa, que inclou 47 estats, de parlamentaris a la presó només n’hi ha a Espanya i Turquia. I si agafem la definició de pres polític de l’acord de l’assemblea parlamentària europea del 2012, de les cinc definicions que donen, tres son aplicables als presos catalans.
La separació de poders, hi és?
No li toca al Síndic pronunciar-se, però em sembla paradoxal que quan el Síndic diu que no hi ha tutela efectiva sigui el govern espanyol anterior qui hagi donat al Tribunal Constitucional mecanismes per multar-lo a vostè amb 30.000 euros, sense escoltar-lo. Sobre la imparcialitat del Tribunal Constitucional, Soraya Saénz de Santamaría es vantava que trucaven als magistrats per orientar-los per cap a on havien d’anar.
A Europa ja hi ha organismes judicials que han dit molt clarament el mateix que vostè, que no hi ha ni rebel·lió ni sedició. Per què això no forma part del relat judicial aquí?
Perquè el relat judicial que enfoca Maza, que requereix una condició que és la violència, permet d’immediat actuar amb empresonaments. El subterfugi ha estat col·locar la rebel·lió amb una violència inventada que ha permès d’immediat justificar l’empresonament.
I el govern de Pedro Sánchez pot aturar el procés quan tot està en mans del poder judicial?
El govern de Pedro Sánchez té l’advocacia de l’Estat, que li correspon orientar-la. La fiscal general de l’estat és nomenada pel govern espanyol, el govern de Sánchez pot fins i tot abundar en el que estan demanant els advocats defensors, que hi hagués llibertat per als detinguts.
L’advocacia de l’Estat imputa ara un delicte de sedició i no de rebel·lió. Vostè hi veu un gest?
Miri, l’advocacia de l’Estat normalment entra quan hi ha cabals públics que poden haver estat malversats. Resulta que el ministre d’Hisenda del govern anterior va dir categòricament que no hi havia hagut ús de diner públic. I ara es diu que ha fet un gest perquè només parla de sedició. No, de malversació ha pujat a sedició. No sé quina tàctica està seguint l’advocacia de l’Estat.
La conclusió és que a Catalunya hi ha ara centenars, milers d’investigats que tenen alguna causa judicial oberta. Ara a l’Estat espanyol has de demostrar la innocència i no pas la culpabilitat?
L’Estat espanyol constantment transgredeix la presumpció d’innocència, que és un principi del codi europeu de drets humans i de la UE. Aquest dimarts, la vicepresidenta del govern ha dit que estan a la presó perquè han comès un delicte. Inés Arrimadas ahir va dir el mateix. Això és polvoritzar la presumpció d’innocència, perquè sabrem que han comès delictes quan siguin jutjats i tinguem les sentències.
I no té cap indici que això hagi de canviar?
El què no tinc indici és que aquells dirigents polítics tinguin més solidesa per actuar amb molta més contenció i prudència. I que puguem anar de debò a un clima de diàleg que no es facilita amb aquest tipus d’afirmacions. Hi ha quatre tribunals diferents que jutjaran el mateix delicte. És una transgressió total del principi de dret. A part, cap d’ells manté el principi del jutge predeterminat per llei. Si som ciutadans de peu ens ha de jutjar el jutge més proper. Si som parlamentaris o jo, síndic, pugem un graó i ens jutja del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya però mai l’Audiència Nacional ni el Tribunal Suprem. Tenim quatre instàncies jutjant el mateix delicte, cosa absolutament aberrant, i cap d’elles és el jutge predeterminat per llei.
I quan vostè sent el relat que es fa i es parla que tots els ferits que diuen que hi va haver l’1-0 són exageracions, què en pensa?
Això és negar l’evidència. Hi ha informes del departament de Salut amb tot el rigor dels informes mèdics de tots els llocs, que no a tots els llocs es va denunciar-ho, i són centenars i centenars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia