Política

El control de seguretat de Sants va escorcollar el passatger equivocat

La dona que duia la maleta amb l’objecte sospitós va accedir al tren sense ser conscient de l’enrenou que havia provocat

Els Mossos, Adif i Renfe acorden revisar els protocols de treball per millorar les mesures de seguretat a l’estació

Els vigilants del control d’accés a la zona d’alta velocitat l’estació de Barcelona-Sants va detectar aquest dimecres un objecte sospitós dins una maleta i va aturar ràpidament un passatger, però es va equivocar de persona, segons han informat els Mossos. La possibilitat que una persona hagués accedit amb una granada de mà dins l’equipatge va provocar la falsa alarma a l’estació de trens barcelonina i més tard a la d’Atocha, a Madrid, que va ser desallotjada.

La policia catalana, Adif i Renfe han repassat en una reunió aquest dijous la seqüència cronològica dels fets per esclarir què va passar i quins punts cal millorar dels procediments actuals de seguretat.

Les dades aportades han permès concloure que cap a dos quarts de vuit del matí d’ahir es va produir una “disfunció” en el punt de control d’equipatges. El personal de seguretat privada va detectar una maleta sospitosa i immediatament va aturar un passatger que duia diverses maletes per fer les comprovacions oportunes. Però l’objecte que mostrava l’escàner no estava a l’equipatge d’aquesta persona sinó en una altra maleta que es trobava enmig de les seves i que va ser retirada per la seva propietària. La dona va continuar cap a l’andana sense adonar-se de l’alarma que havia generat la sivella en forma de granada que portava a la seva maleta i va pujar al seu tren.

Després de constatar que l’objecte sospitós havia superat el control, es va donar l’avís al Centre de Protecció i Seguretat d’Adif. A través de les càmeres de videovigilància es va poder veure que una dona havia retirat la seva maleta d’entre les de l’usuari aturat. El Mossos van rebre l’avís de l’incident a les vuit del matí i es van posar en marxa el dispositiu i tots els protocols que comporten el reforç de la seguretat, l’activació de les unitats especialitzades, com Tedax-NRBQ i ordre públic, i els altres cossos d’emergències.

A les 9.40 hores es va determinar que la passatgera en qüestió viatjava en un comboi que havia sortit a les 7.40 hores cap a Madrid-Atocha. En aquell moment el comboi ja es trobava a Alcolea del Pinar, a Guadalajara.

Aquesta informació es va posar en coneixement de la Policía Nacional espanyola, la Guàrdia Civil i el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO). A dos quarts d’onze del matí la passatgera va ser localitzada a l’estació d’Atocha i es va comprovar que l’objecte que havia provocat la falsa alarma era una sivella de cinturó amb forma de granada.

Més personal en hora punta

Els assistents a la reunió han conclòs que les mesures actuals existents a l’estació funcionen correctament però que situacions com les que van tenir lloc ahir permeten revisar i actualitzar les pautes de treball entre els Mossos i els operadors.

És per això que la policia catalana, Adif i Renfe han acordat millorar les comunicacions per tal de reduir el temps d’avís en casos de possibles emergències, revisar el dimensionament dels recursos de seguretat en els punts de control amb escàner i les funcions assignades al personal encarregat de realitzar les comprovacions.

En aquest sentit, el gestor d’infraestructures ferroviàries s’ha compromès a incrementar la presència de personal de seguretat privada en hores punta, quan el flux d’usuaris és més intens. L’objectiu és evitar una acumulació de passatgers en l’accés al control per tal de minimitzar disfuncions com la generada ahir que va comportar l’activació d’un dispositiu de seguretat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió