Política

Macron fa una crida a la calma per evitar un altre dissabte calent a París

La suspensió temporal de la taxa sobre el carburant no apaivaga els ‘armilles grogues’

El president es nega a restablir l’impost sobre les grans fortunes

El president francès, Emmanuel Macron, intenta sense èxit calmar la indignació dels armilles grogues. L’executiu centrista va fer ahir “una crida a la calma” davant d’una nova jornada de manifestacions, que s’augura moguda, per dissabte que ve. “El president de la República demana a les forces polítiques, als sindicats, a la patronal, que facin una crida clara i explícita a la calma i al respecte del marc republicà”, va assegurar el portaveu del govern, Benjamin Griveaux. Al vespre, regnava certa confusió sobre si l’Elisi havia acabat anul·lant el polèmic augment dels impostos sobre el combustible.

La decisió de l’executiu de només suspendre’l durant sis mesos no ha apaivagat la còlera dels automobilistes. La inquietud resulta evident en el si del govern, que tem que dissabte tornin a produir-se nombrosos incidents al centre de París. A més, observa com Macron és cada vegada més criticat, per no dir odiat. Segons un sondeig per a la revista Paris Match, només el 23% dels francesos tenen una opinió positiva del president, això representa els seus pitjors nivells de popularitat des de l’inici del mandat, l’any passat.

Durant un debat a l’Assemblée Nationale per tractar la crisi dels armilles grogues, el primer ministre, Édouard Philippe, va obrir la porta a abandonar definitivament l’augment dels impostos sobre el combustible, l’origen de la protesta. Amb tot, no va fer cap anunci en una sessió parlamentària força calenta, i va defensar les altres mesures presentades abans-d’ahir, com ara la suspensió de l’augment de les tarifes de l’electricitat i del gas. “Aquestes decisions tenen com a objectiu recuperar la serenitat del país”, va dir. “París i França estan entre el foc i la sang. Heu de recular, encara que us resulti insuportable”, li va replicar Christian Jacob, del grup dels Republicans (dreta). “Ha arribat el moment en què els rics siguin solidaris!”, va proclamar, per la seva banda, el líder de la França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, que també exigeix un augment significatiu del salari mínim o la derogació de la supressió parcial de l’impost sobre la fortuna (ISF). De fet, Griveaux va obrir la porta a recuperar aquest impost, la supressió parcial del qual havia fet guanyar a Macron l’etiqueta de “president dels rics”. Hores més tard, però, el president s’hi va mostrar contrari.

Camioners i pagesos s’afegeixen a la protesta

Enric Bonet

A més dels estudiants, que van començar dilluns bloquejos arreu de França, nous actors s’uneixen a les protestes iniciades a França a mitjan novembre pel moviment dels armilles grogues. Les federacions de la CGT (principal sindicat del país) i de FO van convocar ahir una vaga indefinida a partir de diumenge a les 10 de la nit. El seu objectiu: defensar el poder adquisitiu davant de les “mesures de broma” anunciades abans-d’ahir pel primer ministre, Édouard Philippe.

El principal sindicat d’agricultors a França –la FNSEA– també va anunciar diverses accions durant la pròxima setmana, “per dir prou a les males condicions dels pagesos”, va assegurar la seva presidenta, Christiane Lambert. Amb tot, Lambert va precisar que els pagesos no s’integraran al moviment dels armilles grogues. “Han volgut un moviment apolític i sense sindicats; ho respecto”, hi va afegir la presidenta de la FNSEA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona