Política

Artadi i diputats de JxCat, ERC i CUP participaran aquest dijous al dejuni als Caputxins de Sarrià

La periodista Pilar Calvo serà la portaveu oficial dels presos polítics en vaga de fam

El PDeCAT presentarà mocions a tots els ajuntaments de suport a l’acció de protesta

La consellera Elsa Artadi i diputats de Junts per Catalunya (JxCat), ERC, CUP i CatECP participaran aquest dijous al dejuni solidari amb els presos en vaga de fam que es farà als Caputxins de Sarrià. La iniciativa forma part dels actes que coordina la plataforma Prou Ostatges (ANC), a la qual s’han adherit JxCat, ERC, PDeCAT, CUP, els diputats Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet (CatECP), Òmnium, AMI i l’ACM.

A l’acció de denúncia i dejuni de 24 hores s’hi podrien sumar altres consellers, a més de diputats parlamentaris sobiranistes i activistes per la pau. De moment Eduard Pujol, Gemma Geis, i Anna Geli (JxCat) ja han confirmat la seva assistència, entre d’altres.

Per part d’ERC participaran en la tancada, en concret, Sergi Sabria, Gerard Gómez, Josep Maria Jové, Irene Fornós, Lluís Salvadó, Gemma Espigares i Ruben Wagensberg.

No hi serà el president de la Generalitat, Quim Torra, per ser de viatge oficial a Eslovènia. Torra, però, ha donat suport a la iniciativa a través de les xarxes socials: “6-D molt per denunciar”.

Segons han informat els grups parlamentaris sobiranistes, l’acció té com a objectiu solidaritzar-se amb la protesta dels presos en vaga de fam, que denuncien que el Tribunal Constitucional (TC) espanyol no ha resolt encara els seus recursos d’empara i els impedeix així accedir a la justícia internacional.

La jornada, que començarà a les nou del matí de demà i s’allargarà fins divendres a la mateixa hora, se celebrarà a l’església dels Caputxins de Sarrià, a Barcelona, un lloc simbòlic de la lluita antifranquista ja que va acollir una cèlebre tancada d’universitaris el 1966.

A banda del dejuni dels diputats, durant la tancada es faran diverses activitats com conferències obertes al públic. Les pronunciaran, entre altres, els parlamentaris Ruben Wagensberg (ERC) i Carles Riera (CUP), i la consellera de Presidència, Elsa Artadi (JxCat).

La protesta coincideix amb el 40è aniversari de la Constitució. D’aquesta manera volen posar de manifest que la Carta Magna espanyola s’utilitza per “bloquejar l’exercici de drets col·lectius i individuals fonamentals com el dret a l’autodeterminació” i per “emparar l’extrema dreta franquista i a una monarquia que ha renunciat a representar bona part dels ciutadans”.

Pilar Calvo, portaveu dels presos en vaga

La periodista Pilar Calvo és la portaveu oficial dels quatre “presos polítics” en vaga de fam: Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn.

Segons una nota de premsa d’aquest dimecres a la tarda, la candidata número 70 de la llista de JxCat per Barcelona ha acceptat l’encàrrec la petició dels propis presos.

Calvo els ha visitat aquest matí a Lledoners i ha manifestat que estan “forts, determinats, serens i agraïts”. La periodista ha recordat que la vaga de fam “és un acte polític de denúncia al bloqueig premeditat del Constitucional als recursos d’empara i, al mateix temps, un dels gestos més pacífics i no-violents que hi ha”.

En relació amb la commemoració dels 40 anys de la Constitució, la portaveu dels presos en vaga de fam ha dit que l’Estat ha de commemorar l’aniversari “amb presos polítics, exiliats i presos polítics en vaga de fam per l’ús malintencionat que el Tribunal Constitucional (TC) fa de la Constitució”.

Mocions als ajuntaments

El Partit Demòcrata (PDeCAT) ha anunciat aquest dimecres que presentarà mocions a tots els ajuntaments catalans per donar suport a la vaga de fam dels presos polítics.

La formació ha explicat en un comunicat que faran arribar un text per ser aprovat als plens per manifestar la solidaritat amb aquesta acció que, segons el PDeCAT, “demostra la fermesa de conviccions dels presos polítics i confirma el seu compromís amb la lluita pacífica”.

La moció també vol fer costat a totes les accions judicials impulsades pels presos i exiliats que, al seu parer, ajuden a situar el focus sobre “l’arbitrarietat de la justícia espanyola”. Segons la formació, el judici contra els dirigents independentistes és “una causa política amb arguments falsos, atemptant contra drets fonamentals, com la presumpció d’innocència o el dret a un procés judicial amb garanties”.

El text també exigeix al Constitucional “que resolgui els recursos d’empara presentats pels presos polítics”. I és que el PDeCAT considera que el tribunal “està retardant” les resolucions per evitar “l’accés de les seves peticions als tribunals europeus i internacionals”.

El partit que presideix David Bonvehí farà arribar cadascuna de les mocions que s’aprovin al Tribunal Constitucional (TC), al Senat, al Parlament Europeu, a Amnistia Internacional i a l’Oficina de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres