Política

Torra diu que en els 40 anys de la Constitució hi ha “molt a denunciar” perquè és “una presó per a molts catalans”

El president es reuneix a Ljubljiana amb l’expresident eslovè Milan Kucan

Apel·la la comunitat internacional “perquè no es quedi silenciada”

El president Quim Torra ha assegurat aquest dijous des d’Eslovènia que no té “res a celebrar” en el dia de la constitució espanyola i coincidint amb el 40è aniversari de la Carta Magna. “S’ha convertit en una gàbia i una presó per molts catalans”, ha denunciat reclamant una constitució pròpia per a Catalunya perquè l’espanyola “ja no serveix”. Segons el president, suposa una “alteració dels drets fonamentals dels catalans” i està “atacant” els drets civils i el dret a l’autodeterminació.”Volem viure en un país on la democràcia regni per sobre la democràcia indivisible de l’Estat i on l’autèntica justícia es faci”, ha sentenciat.

Després de reunir-se amb l’expresident eslovè Milan Kucan, Torra ha apel·lat la comunitat internacional perquè no es quedi “silenciada” davant la situació a Catalunya i el fet que hi hagi presos en vaga de fam. També ha demanat que sigui “capaç” de veure que és una lluita que afecta “tots” els demòcrates del món i “els que estimen per damunt de tot la democràcia, la justícia i la veritat”.

Torra ha rebut el suport de qui va ser el primer president d’Eslovènia des de la declaració de la independència del país. Kucan ha afirmat que espera que la situació a Catalunya es resolgui “amb diàleg” entre Madrid i Barcelona i “no a través de tribunals i repressió”. A més, ha destacat que no s’haurien de “posar en risc” vides humanes per un “afer polític”, en relació a la vaga de fam iniciada per alguns dels presos a Lledoners, una mesura de protesta que ha considerat “extrema”. “Crec que Espanya és capaç del diàleg”, ha conclòs.

Torra i Kucan s’han trobat a la capital eslovena, Ljubljana, on també s’han reunit amb Ivo Vajgl, exministre d’Afers Exteriors eslovè i actualment eurodiputat i portaveu de la plataforma de Diàleg UE-Catalunya.

Al seu torn, Vajgl ha explicat que a Eslovènia hi ha “molta simpatia” pel cas català i ha recordat el “camí difícil” que va viure el país per independitzar-se. A més, ha defensat que el fet que hi hagi “presos polítics” a Espanya ha de ser considerat un “afer europeu” i ha criticat que els drets humans “han estat vulnerats” a l’Estat.

Torra ha agraït la “simpatia” del poble eslovè. “Va saber determinar-se, ser lliure i ens marca el camí a tots nosaltres”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia