Política

Felip VI reivindica que la monarquia està “indissolublement unida a la democràcia i la llibertat”

Diu que Espanya ha viscut “fets molt greus” però afirma que és una “democràcia ferma i plenament consolidada” on els valors constitucionals tenen “plena vigència”

La presidenta del Congrés crida a renovar el “gran pacte constitucional”

El rei d’Espanya Felip VI ha reivindicat en motiu del 40è aniversari de la Constitució la monarquia, que ha avisat que està “indissolublement unida a la democràcia i la llibertat”. En un discurs al Congrés dels Diputats, el monarca ha dit que Espanya ha viscut “fets molt greus” en els últims anys però és una “democràcia ferma i plenament consolidada” on el text constitucional “ha prevalgut”. Segons Felip VI, els valors constitucionals tenen ara “plena vigència”. El monarca ha dit que “resoldre les diferències amb diàleg, respectar les lleis i els drets dels altres, exercir aquests drets, acudir als tribunals per defensar-los i respectar les seves decisions són principis arrelats definitivament en el comportament dels ciutadans”.

A l’acte també ha intervingut la presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, que ha fet una crida a tots els espanyols a renovar “el gran pacte constitucional” en el dia que se celebra el quaranta aniversari de la Constitució, una carta magna, que segons ha recordat, no és un “candau” ja que es pot “millorar” i “admet reformes”, segons ha recollit l’agència Efe.

Pastor ha fet el discurs inaugural de l’acte institucional al Congrés dels Diputats amb la presència de Felip VI i la reina Letícia i els reis emèrits. Pastor ha apel·lat a la “prudència” i a la “saviesa” perquè ha alertat que cap Constitució hauria de reformar-se sens “almenys l’acord amb la que es va crear”. Pastor ha apel·lat a “l’esperit d’acord, concòrdia, diàleg i col·laboració” i ha alertat que “cap drecera val la pena si posa en risc la convivència”.

Abans de l’acte oficial al’hemicicle

La portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, ha defensat abans d’entrar al Congrés que el seu grup és l’únic que té una proposta per reformar la Constitució i que cal “modernitzar-la” perquè la societat ha canviat molt en aquests 40 anys. Per això, segons recull l’agència ACN, ha animat la resta de partits a donar suport a la reforma que planteja el govern espanyol (que ja ha iniciat tràmits per limitar aforaments polítics). Tanmateix, ha dit que en un dia de celebració com el 40è aniversari de la carta magna cal deixar de banda els enfrontaments polítics i “mirar allò que uneix” els partits.

En el mateix context, el president del PP, Pablo Casado, ha tancat la porta a negociar la reforma dels aforaments que planteja el govern espanyol. En els 40 anys de la Constitució, ha defensat la vigència de l’actual carta magna i ha dit que és “el millor mur de contenció contra nacionalisme excloent i el populisme”. Casado ha estat taxatiu i ha recordat que el PP té la majoria absoluta al Senat i que “no participarà de cap reforma” que, segons diu, planteja un tema que no és urgent sinó que és per les “necessitats conjunturals” del PSOE. A més, ha dit que actualment no es donen les condicions per plantejar una reforma “agreujada” de la Constitució perquè “acabarien sobre la taula la república i la nació catalana”.

El president de Cs, Albert Rivera, ha demanat abans d’entrar al Congrés superar “els blocs i els guerracivilismes” i apel·la a la unió dels partits constitucionalistes en el 40 aniversari de la carta magna. Rivera considera que les possibles reformes de la Constitució s’han d’afrontar a la propera legislatura perquè cal unió i ha retret al president, Pedro Sánchez, que hagi “abandonat el bloc constitucionalista”. “Necessitem donar-nos la mà, si tornem als blocs i l’enfrontament és molt difícil reformar la Constitució”, ha manifestat Rivera, que afegeix que cal “aprendre del passat”. “Jo no veig enemics en els d’esquerres o de dretes, sinó compatriotes que tot i pensar diferents ens hem de donar la mà en assumptes importants per a Espanya”, ha afegit. Rivera també ha dit que cal defensar la carta magna i ha afirmat que a Catalunya “això és difícil”.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha aprofitat l’acte dels 40 anys de la Constitució al Congrés per reivindicar la república. Lluint un símbol a la solapa d’una dona de color morat, ha fet una defensa dels valors republicans i de la justícia social. Ha afegit que si la monarquia va evitar el cop d’estat “cal donar-li les gràcies” però que considera que en l’Espanya “moderna del 2018 no es pot arribar a ser cap d’estat per fecundació”. Per això, ha dit que la seva formació assisteix a l’acte i que de “manera respectuosa” escoltarà el discurs del rei però que lluirà aquest símbol per reivindicar la república. “És un debat que considerem que és sa”, ha afegit. “La fraternitat es construeix millor des dels valors republicans que des del valors autoritaris”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia