Política

Onze dies, igual de determinats

Els presos polítics en vaga de fam perden entre 3,2 i 7 quilos, comencen a notar l’esgotament i tenen insomni

Tots quatre reben ajuda d’altres reclusos

“Res fa pensar que a curt termini hagin d’anar a la infermeria”

Entre 400 i 600 grams per dia. Jordi Sànchez i Jordi Turull –els Jordis de la vaga de fam– han perdut cinc quilos en els deu primers dies sense ingerir sòlids a la presó de Lledoners. Josep Rull i Quim Forn, que avui arriben al vuitè, s’han aprimat 3,2 i 7 quilos, respectivament. La portaveu dels presos en dejuni, la periodista Pilar Calvo, va facilitar ahir l’estat de salut de tots quatre coincidint amb el 70è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, cada dia més prims.

Si bé físicament els presos comencen a mostrar símptomes d’esgotament i un insomni “important”, “la situació física en línies generals és bona”. Segons Calvo, el suport que observen al carrer, com la cassolada d’ahir a la nit i els dejunis col·lectius –com el que manté a Montserrat el president de la Generalitat, Quim Torra–, així com les cartes que els arriben, els serveixen “d’aliment per a la moral aquests dies” i mantenen intacta la determinació de tirar endavant de manera indefinida la protesta contra el bloqueig del Tribunal Constitucional als nou recursos d’empara dels presos polítics. El primer es va presentar fa més d’un any i encara no s’ha resolt.

Després de reunir-se al matí durant dues hores amb Sànchez, Turull, Rull i Forn, la periodista va recalcar que únicament estan prenent entre 1,5 i 3 litres d’aigua al dia amb sals minerals, i només puntualment s’ha injectat glucosa a Turull per un problema amb els nivells de sucre. Forn ha requerit injeccions de cortisona per una lumbàlgia que va tenir fa uns dies, “que li ha millorat molt”, mentre que Rull ha deixat de prendre la medicació per a la hipertensió, perquè, en deixar de menjar, li ha baixat la tensió. Cada dia se’ls controla el pes, el sucre i la tensió arterial, i “res fa pensar que a curt termini hagin d’anar a la infermeria”.La jutgessa de vigilància penitenciària ha demanat controls diaris del seu estat de salut. Avui se’ls practicarà una analítica de sang.

De fet, tots quatre continuen fent les feines comunitàries voluntàries que els permeten aconseguir un dia més de vis-a-vis al mes per poder estar amb la família. Tant Turull com Rull continuen parant i desparant taula i netejant el menjador, mentre que Sànchez i Forn s’encarreguen de la sala d’estar abans de l’hora de dinar i de sopar. “No volen perdre les compensacions i s’han trobat que els presos companys de destí els ajuden, perquè veuen que comencen a notar l’esgotament físic; ara no tenen la mateixa vitalitat”, va assegurar Calvo.

“Turull explica, parlant en nom de tots, que cada dia que passa són més conscients de la renúncia que estan fent, de la importància del que s’està portant a terme”, va traslladar la portaveu, mentre que “Rull diu que els àpats són l’element que trenca la rutina del dia en un entorn tan pautat com la presó, de manera que el dia es converteix en pla i monòton”. De moment, continuen treballant amb normalitat en la seva defensa amb els advocats amb vista al judici.

“Avui els drets humans estan en perill a l’Estat espanyol, perquè, com deia Josep Fontana, a Espanya, més que una transició, es va fer una transacció, i això implica que no hi ha hagut memòria històrica i que no s’han reformat les estructures d’estat”, lamentava al matí la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, en el marc de la commemoració dels 70 anys de la declaració universal per part del govern i el síndic de greuges.

En un acte al Palau de la Generalitat amb la participació de representants de l’ONG ProActiva Open Arms, l’associació trans Generem, el Consell de les Persones amb Discapacitat i Dincat i l’Associació Catalana de Drets Civils, la portaveu del govern va llistar alguns dels drets que al seu parer estan amenaçats: el de reunió, el d’acció política, el dret a la llibertat d’expressió, el dret a la confidencialitat del correu, el dret a la manifestació i el dret a tenir un judici just. “Tenir lleis que els emparin no és suficient si no tens una justícia independent”, va remarcar.

La parella de Rull, Meritxell Lluís, va constatar que “Espanya és una democràcia fallida” i es va mostrar alarmada perquè els estats que s’han compromès a respectar els drets humans i que n’han subscrit tractats els vulneren impunement:“Europa hauria de garantir mecanismes per obligar que tots els estats membres els complissin.”

També el Parlament va commemorar l’efemèride amb un acte institucional organitzat conjuntament amb l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya (ANUE), la Generalitat i la Diputació de Barcelona, en què els presents van llegir el preàmbul i els 30 articles del text. Davant del que considera una vulneració dels drets fonamentals i un retrocés a l’hora d’aplicar-los, Roger Torrent es va refermar en la defensa dels drets i les llibertats dels catalans “des de l’absolut pacifisme, la no-violència i democràticament”.

D’altra banda, l’eurodiputat del Sinn Féin Matt Carthy va interpel·lar ahir en el ple de l’eurocambra el seu president, Antonio Tajani, perquè es pronunciï sobre la vaga de fam després que l’italià recordés els 70 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans: “El silenci dels líders fa que aquestes institucions siguin còmplices del menyspreu als drets fonamentals que mostra el govern espanyol.”

LES FRASES

La situació física en línies generals és bona; continuen fent feines comunitàries
Pilar Calvo
Portaveu dels Presos en vaga de fam
Els nostres fills s’han vist aclaparats davant l’obvietat que Espanya és una democràcia fallida
Meritxell Lluís
Parella de Josep Rull

La pèrdua del 10% del pes implicaria més vigilància

Xavi Aguilar

El doctor Josep Terés, president de la comissió d’experts que assisteix la vaga de fam, indica que perdre al voltant de mig quilo diari es pot considerar normal en aquestes circumstàncies, però avança que una pèrdua acumulada del 10% del pes inicial hauria d’implicar un seguiment mèdic més intens, atès que hi ha més risc de contreure noves afeccions. En tot cas, els efectes del dejuni “no es poden determinar amb un calendari estricte i poden variar en funció de cada organisme”, explica el president de la comissió de deontologia del Col·legi de Metges de Barcelona. Les primeres conseqüències que deuen haver viscut els presos són dolor, vòmits, disfuncions de l’aparell digestiu i marejos, si bé la solució salina que prenen els ajuda a reduir el risc d’afectacions cardíaques. En aquesta fase és habitual tenir més lucidesa mental, però també insomni, “un altre dels factors que van deteriorant la salut”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia colpeja la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió