Política

El Banc de França rebaixa en 2 dècimes la previsió de creixement del PIB

Macron i el seu govern es reuneixen amb els representants dels sector econòmics afectats per les protestes

Les protestes dels “armilles grogues” ja es noten en l’economia francesa, sobretot en sectors com el comerç, el transport i el turisme, amb una pèrdua que el Govern ha avaluat en una dècima del producte interior brut (PIB) en el quart trimestre.

L’estimació la va donar avui el ministre d’Economia i Finances, Bruno Li Maire, que va considerar prematur precisar en quant haurà de corregir el seu objectiu de creixement per al conjunt de l’any, que fins ara era de l’1,7%.

La notícia s’ha conegut després que el Banc de França revisés a la baixa també aquest dilluns en dues dècimes els seus propis càlculs, pel que fa al mes passat, sobre quin serà la progressió del PIB en el quart trimestre, per deixar-la en el 0,2%.

Si els fets donen la raó a aquest últim informe del Banc de França, l’increment anual es quedaria en l’1,5% en el millor dels casos. A això se sumaria l’efecte per als comptes públics, ja que una dècima menys de PIB equival a uns 2.000 milions d’euros de recaptació.

Els disturbis del passat dissabte, en major mesura que els dels dos dissabtes precedents, van conduir al tancament de molts comerços, amb la consegüent retallada del nombre de clients.

Segons el delegat del Comitè Nacional dels Centres Comercials (CNCC), Gontran Thüring, dissabte passat aquest descens va ser del 17% si es compara amb la mateixa data un any abans.

Les caigudes van ser del 14,3% el 24 de novembre i del 12,7% l’1 de desembre. Encara que Thüring va considerar que encara és aviat per xifrar la repercussió en caixa, va avançar que “es pot esperar una pèrdua de facturació equivalent”.

Un altre sector directament afectat per les escenes de guerrilla urbana viscudes en ocasió de les manifestacions de les armilles grogues és el turisme. Un portaveu de l’Oficina de Turisme de París va explicar a Efe que després dels altercats de l’1 de desembre va haver-hi “una onada d’anul·lacions” d’estades programades per als dies següents. Van caure, per exemple, un 5% les reserves de vols, quan la tendència fins llavors era a l’alça respecte al mateix període de 2017.

El portaveu va dir també que les tres primeres setmanes de desembre no són tradicionalment de forta activitat en el sector turístic a la capital francesa. “El que ens fa por és que les protestes es perllonguin” i això desanimi als turistes de cara per fi d’any, va afegir.

Per la seva banda, la Federació Nacional del Transport per Carretera (FNTR) va estimar la setmana passada que l’impacte per al sector era ja de més de 400 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia