Política

Macron anuncia un augment de 100 euros del salari mínim a partir del 2019

El president francès pretén frenar la protesta dels ’armilles grogues’, que fa setmanes que es mobilitzen a França

El president francès, Emmanuel Macron, ha anunciat aquest dilluns al vespre un augment del salari mínim en 100 euros a partir del 2019. Aquesta és una de les principals mesures que el president de la república ha donat a conèixer a través d’un missatge institucional dirigit a la nació i que persegueix satisfer els “armilles grogues”, que es queixen per la pèrdua de poder adquisitiu, i aturar les protestes al país.

Macron també ha anunciat que les hores extres es pagaran a partir de l’any vinent sense càrrecs ni impostos per als treballadors i ha dit que els empresaris que puguin podran pagar una bonificació de final d’any als assalariats exempta d’impostos. “Volem regles més justes, senzilles i clares i que recompensin els que treballen”, ha expressat després de dies de silenci davant les protestes dels “armilles grogues”. A més, ha assegurat que els jubilats que guanyen menys de 2.000 euros al mes tindran un augment a la seva pensió.

Macron espera obrir un debat nacional sense precedents al país i ha explicat en aquest context que es reunirà amb els alcaldes de França “regió per regió” per conèixer també la situació als municipis.

El govern francès va anunciar la setmana passada una moratòria de sis mesos en l’augment dels impostos dels carburants que va originar les protestes. Pels “armilles grogues”, però, la mesura no ha estat suficient per apaivagar els ànims dels manifestants. Així, el cap de setmana passat el país va viure la quarta jornada de manifestacions, que va aconseguir mobilitzar 125.000 persones a tot el país, 10.000 d’elles a París.

D’altra banda, les protestes dels “armilles grogues” ja es noten en l’economia francesa, sobretot en sectors com el comerç, el transport i el turisme, amb una pèrdua que el Govern ha avaluat en una dècima del producte interior brut (PIB) en el quart trimestre.

L’estimació la va donar avui el ministre d’Economia i Finances, Bruno Li Maire. La notícia s’ha conegut després que el Banc de França revisés a la baixa també aquest dilluns en dues dècimes els seus propis càlculs, pel que fa al mes passat, sobre quin serà la progressió del PIB en el quart trimestre, per deixar-la en el 0,2%.

Si els fets donen la raó a aquest últim informe del Banc de França, l’increment anual es quedaria en l’1,5% en el millor dels casos. A això se sumaria l’efecte per als comptes públics, ja que una dècima menys de PIB equival a uns 2.000 milions d’euros de recaptació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona