Política

Buch defensa que l’actuació dels Mossos a les autopistes va ser adequada i proporcional

El titular d’Interior dona suport a la policia catalana davant l’anunci que la Fiscalia investigarà la suposada passivitat del cos agents davant el tall de l’AP-7 i l’alçament de peatges

El conseller respon al ministre d’Interior que es van seguir els mateixos protocols policials que s’aplicaven durant el 155 davant episodis similars

El conseller d’Interior, Miquel Buch, han fet costat als Mossos d’Esquadra després que la Fiscalia Superior de Catalunya hagi obert diligències per investigar l’actuació de la policia aquest cap de setmana a les autopistes. El fiscal superior ha anunciat aquest dimarts que investigarà per què els agents no van “dissuadir” els membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) que van tallar l’AP-7 dissabte a l’altura de l’Ampolla i que diumenge van aixecar les barreres de diversos peatges.

Després de conèixer aquesta decisió, Buch ha volgut expressar el seu suport als Mossos, segons han explicat fonts d’Interior. El conseller s’ha mostrat convençut que a l’actuació policial va ser la justa per la seva proporcionalitat i la més adequada per a garantir la seguretat ciutadana i el dret a la mobilitat.

En la mateixa línia, el titular d’Interior ha assegurat al ministre espanyol d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que la Policia de la Generalitat va adoptar les “mesures oportunes” respecte dels incidents d’aquest cap de setmana a l’AP-7 i l’AP-2.

El conseller ha respost avui a la carta on el ministre li demanava explicacions per aquests fets. A la missiva, Buch afirma que els Mossos van seguir “els protocols establerts” per garantir de manera equilibrada els drets dels ciutadans.

“Es van adoptar les mesures oportunes i es van seguir els protocols establerts per garantir el manteniment de l’ordre públic i la seguretat ciutadana, així com per garantir la seguretat del trànsit i la llibertat de desplaçament dels ciutadans, i la normal gestió de les autopistes de peatge, al mateix temps que es garantia el lliure exercici dels drets fonamentals de reunió i manifestació”, explica.

Buch recorda al ministre que les actuacions dels Mossos es regeixen per “criteris estrictament professionals” i “pautes predeterminades” d’acord amb els “estàndards d’actuació homologats”. I subratlla que són “alienes a criteris i interferències de signe polític”.

En aquest sentit, insisteix que el dispositiu d’aquest cap de setmana va seguir “els protocols establerts” i va ser dirigit “pels comandaments policials corresponents”.

Mateixos protocols que amb el 155

El responsable d’Interior català afegeix que els protocols aplicats en les actuacions d’aquest cap de setmana són els mateixos que es van aplicar en “episodis anàlegs” viscuts a les autopistes catalanes al març, durat l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya, “quan la policia de la Generalitat es trobava sota la dependència del ministeri d’Interior”.

A més, el conseller destaca que els Mossos van reaccionar amb “celeritat” davant les accions dels CDR malgrat que no en tenien “informació contrastada prèvia”. “Un desconeixement que entenem compartit pels serveis dels vostres cossos i forces de seguretat, ja que no es va generar, per part d’aquests serveis, ninguna alerta prèvia als mecanismes de coordinació existents”, assenyala Buch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia