Política

El dejunis solidaris amb els presos es multipliquen amb diferents formats

Unes 150 persones fan una abstinència de 24 hores des d’ahir a la Universitat de Vic

Professorat d’instituts d’arreu fan torns sense ingerir aliments

Les mostres de solidaritat amb les reivindicacions dels presos polítics que han iniciat la vaga de fam es van multiplicant al territori, però els dejunis, ja sigui col·lectius o individuals, adopten diversos formats més enllà dels plantejats per la plataforma Prou Ostatges!, que aconsella participacions voluntàries d’un mínim de dos dies a un màxim de set, i va impulsar els de Barcelona, Montserrat, Terrassa, Cornellà del Llobregat i també el de la Universitat de Girona (UdG). Ahir al vespre se’n va iniciar un altre des de l’àmbit universitari, concretament a la Universitat de Vic (UVic-UCC), que està obert a estudiants, docents, investigadors i professionals de l’administració, però també a la ciutadania en general.

Els actes es van iniciar al pati del campus Miramarges a les nou del vespre amb la lectura del manifest que a hores d’ara ja ha recollit més de dues mil adhesions. Fins a 150 persones s’havien apuntat al dejuni voluntari, tot i que l’organització va deixar clar que no tots s’hi quedarien totes les hores. L’acte de solidaritat i de protesta perquè s’alliberin els presos inclou altres activitats, com l’actuació, ahir, del saxofonista Pep Poblet, o conferències, avui, sobre els riscos per a la salut de la vaga de fam, l’actuació del Tribunal Constitucional a càrrec de l’advocat Jaume Alonso Cuevillas, i la lectura de poemes, entre d’altres.

Prou Ostatges! també promou el dejuni col·lectiu del pròxim cap de setmana al local de Cal Gorina de Castellar, però entre setmana se’n faran de 24 hores dimecres, organitzat pel col·lectiu Jubilats per Mallorca a Can Alcover; un altre que s’iniciarà al local parroquial de Sant Francesc de Reus; dijous a les dotze del migdia es farà a la societat coral El Micalet de València, el convocat pel col·lectiu Solidaritat i República País Valencià; i divendres ho farà el de l’ANC i el col·lectiu Àvies i Avis de Riudoms.

Vicenç Relats, membre de Prou Ostatges!, explica que cada vegada reben més demandes de fer de paraigua de les activitats que s’organitzen pel territori i estudien com posar-ne un localitzador al seu web. Admet que l’ANC treballa per poder fer un dejuni a Tarragona, i que el cap de setmana passat van ajudar amb l’ANC de Teià i Alella el que es va organitzar al Masnou, o que estan en contacte amb un que des de divendres va engegar un CDR a Lleida. També tenen constància del que fan alguns docents per torns de 24 hores en instituts com l’IES Santa Coloma de Farners, l’IES Andreu Nin i a l’IES Baix Penedès, l’Institut Dertosa, a Tortosa, o a l’IES Antoni Comella, de Granollers.

A títol individual

Per Relats els més important, deixant de banda els formats, és que a les persones el dejuni “els compromet amb la causa, dona una sensació d’estar prop dels presos i els posa en sintonia amb el seu compromís i denúncia”. I posa d’exemple el dejuni de tres dies que va iniciar diumenge l’advocat i historiador garriguenc Joan Garriga, i que vol recollir l’experiència deixant-ne testimoniatge escrit.

LA FRASE

A les persones el dejuni els compromet amb la causa, els dona una sensació d’estar a prop dels presos
Vicenç Relats
PLATAFORMA PROU OSTATGES!

Acció de silenci davant del Suprem i carta a Llarena

Una quarantena de tarragonins del col·lectiu Silenci tenen previst traslladar aquest dimecres a Madrid la protesta que duen a terme des de ja fa més de 100 dies davant dels jutjats de Tarragona. Concretament davant del Tribunal Suprem, i consistirà a guardar mitja hora de silenci, entregar una carta al magistrat Pablo Llarena en què es denuncia la vulneració dels principis bàsics del dret penal i processal. Aquesta reivindicació, que s’iniciarà a les dotze del migdia, tindrà el suport d’advocats, parlamentaris, de l’ANC de Madrid, el col·lectiu Madrileños por el Derecho a Decidir i d’altres, i l’objectiu és “captar l’atenció de les persones amb vocació de justícia, a les quals es demana que trenquin d’una vegada el seu silenci” i es rebel·lin contra la injustícia i la repressió. També han previst dirigir-se al Congrés dels Diputats i al Senat per donar a conèixer la reivindicació i repetir l’acció de silenci al Tribunal Constitucional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia