Política

Circulació aturada per la República

Els activistes tallen les principals vies de les comarques gironines

Protesten contra el govern espanyol i reclamen la independència de Catalunya

Nova jornada reivindicativa pels carrers de les comarques gironines. Si bé l’epicentre de les manifestacions i les protestes es va concentrar a Girona ciutat i rodalies, tota la demarcació va tenir un clar accent de reclams a favor de la República, contra el govern espanyol i a favor de la llibertat dels presos i preses polítiques. Ja de bon matí, centenars de manifestants van tallar l’AP-7 a l’altura de Domeny més de cinc hores. Els activistes van fer barricades amb pneumàtics, van encendre fogueres en bidons i van desplegar pancartes. Els Mossos d’Esquadra van desallotjar els manifestants amb algun moment de tensió, però sense anar a més. Un cop apartats de l’autopista, els activistes es van desplaçar fins al centre de Girona, on hi havia convocada la primera manifestació del dia, que va aplegar un miler de persones. L’AP-7 no va ser l’única via tallada al Gironès, ja que els activistes també van fer aturar el trànsit a la C-65 a Llambilles, la C-66 a Celrà, la C-25 a Campllong i l’N-II a Sant Julià de Ramis i Celrà. No només les carreteres es van veure afectades, també es va haver de tallar la via del tren, l’RG1, entre Bordils i Flaçà, ja que es van incendiar objectes a la via.

Aturada d’activitat

En altres punts del mapa gironí, a la Garrotxa, i encara de fosc, van tallar els accessos als túnels de Bracons (C-37) a l’altura de la rotonda de les Serres, al terme de la Vall d’en Bas. Al cap d’unes quatre hores, el grup del CDR es va desplaçar a la travessera de les Preses de l’N-152, on van parar la circulació una estona. Al migdia, l’N-260 va quedar tallada al terme de Maià de Montcal. Les dificultats que han tingut els transportistes i empleats per arribar a les empreses s’ha notat en l’activitat dels polígons industrials, que ha estat molt menor de l’habitual.

Al Pla de l’Estany, a primera hora van muntar barricades a la C-66, al terme de Serinyà, i també a la variant de Banyoles i al tram desdoblat (l’autovia de Girona a Banyoles), a l’altura de Palol de Revardit. Aquests talls van durar poca estona.

A la comarca de la Selva, els punts calents en aquesta comarca van ser l’eix transversal (C-25) al terme de Santa Coloma de Farners, i també a l’autopista AP-7, en punts dels termes municipals de Riudellots i Sils.

Les primeres accions dels CDR a l’Alt Empordà van tenir lloc abans de les 7 de matí. Diversos membres van abocar bales de palla a Bàscara, al mig del poble, en la carretera N-II i hi van calar foc. Els bombers van arribar poc després i van apagar les flames. Els vehicles es van haver de desviar per l’interior de la població durant una estona. En altres carreteres secundàries de l’Alt Empordà es van trobar arbres a la carretera que es van haver de tallar perquè impedien el pas. L’efecte d’aquests talls de carretera van ser petits. L’N-260 entre el quilòmetre 60 i el 61, a Maià de Montcal, va estar tallada fins al migdia. Al matí també va estar tallada la carretera GI-653 en el dos sentits a l’altura de Saus

Costellada a Verges

El pont del Ter, entre els termes municipals de Gualta i Torroella de Montgrí, a més de la C-31 a Verges, van ser els principals punts del Baix Empordà on es va interrompre el trànsit de vehicles. En el cas de Verges, un municipi fortament castigat pel que fa a la retirada de símbols independentistes i contra els presos polítics, es va organitzar a primera hora del matí una costellada popular, en un sector emblemàtic, el giratori dels pneumàtics.

La UdG suspèn la majoria de classes

Una part important dels estudiants de la Universitat de Girona (UdG) va optar per participar en alguna de les mobilitzacions que es van celebrar ahir a diferents punts del territori. Aquesta va ser la previsió amb la qual va treballar el rectorat, un fet que va portar a suspendre la majoria de classes o bé a canviar-les de data. La jornada d’ahir, doncs, va ser de normalitat a la UdG especialment pel que fa referència al personal, que va optar per anar a treballar. Amb tot, van ser precisament els talls a les carreteres produïts arran de les mobilitzacions els que van provocar que alguns treballadors arribessin tard o, fins i tot, que no poguessin ocupar el seu lloc de treball. L’activitat acadèmica es va suspendre i va ser realment mínima pel seguiment massiu de les mobilitzacions per part dels estudiants i en previsió d’aquesta situació moltes classes ja es van avançar o es van ajornar. Les notificacions de vaga fetes pels treballadors, doncs, van ser mínimes.

D’altra banda, els talls de carreteres van provocar la suspensió, ja des de primera hora del matí, de diverses línies de transport escolar al conjunt de les comarques gironines. Segons va informar ahir el Departament d’Educació, a l’Alt Empordà es van suspendre sis línies; al Baix Empordà només en va funcionar amb normalitat una; al Gironès en van quedar suspeses dotze, i al Pla de l’Estany, una. A les comarques de la Cerdanya, la Garrotxa, el Ripollès i la Selva el servei del transport escolar es de va desenvolupar amb normalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia