Política

Vuit ajuntaments gironins guanyen regidors i dos en perden

Els canvis poblacionals donen més edils a Girona, Cassà, Sarrià i cinc pobles petits, i menys a la Cellera i Castellfollit

Els canvis poblacionals entre el padró del 2014 –que va servir de referència per a les municipals del 2015– i el del 2018 –que es va fer públic ahir i servirà per als comicis del maig que ve– comportaran que hi hagi vuit municipis gironins que augmentin el nombre de regidors en els seus ajuntaments i dos que el disminueixin.

El cas de la ciutat de Girona –que passarà de 25 a 27 regidors per haver superat els 100.000 habitants– ja es va saber fa uns dies perquè el BOE va avançar les dades de les capitals de província.

La resta es van confirmar ahir gràcies a les dades de l’INE, tot i que en la majoria de casos el traspàs dels llindars poblacionals que comporten canvis en el ple –ja sigui superant-los o caient per sota– ja s’havien fet en els padrons de fa dos o tres anys.

Així, Cassà de la Selva va superar els 10.000 habitants en el padró del 2015 i en haver consolidat aquesta xifra passarà de 13 a 17 regidors, i Sarrià de Ter, que ha sobrepassat els 5.000 veïns des del padró del 2016, passarà d’11 a 13 regidors.

També hi ha cinc pobles petits que ara tenen més de 250 habitants i l’any 2014 no hi arribaven. En el seu cas no només augmentaran el nombre de regidors –de 5 a 7– sinó que també canviarà el tipus d’elecció: de llistes obertes a tancades. Es tracta de Boadella i les Escaules, Cabanelles, Crespià, Rupià i Sant Llorenç de la Muga.

Pel que fa als dos municipis que passaran a tenir menys regidors, es tracta de la Cellera de Ter i Castellfollit de la Roca. El cas de la Cellera és especialment destacat perquè en el padró del 2018 ha caigut per primer cop per sota dels 2.000 habitants. Això farà que passi d’11 regidors a 9.

A Castellfollit, en canvi, el ball del nombre de regidors ja ha passat altres cops, perquè la població sempre balla al voltant dels 1.000 habitants. Els últims anys ha tornat a estar-hi un xic per sota, i per això tornarà a tenir 7 regidors en lloc de 9.

LA XIFRA

7
regidors
en lloc de 5 tindran en el proper mandat Boadella, Cabanelles, Crespià, Rupià i Sant Llorenç de la Muga.

LA DATA

26.05.19
És el dia
que se celebraran les pròximes eleccions municipals, en les quals s’aplicaran els nous números.

Els que hi han quedat a un pas

Diversos municipis gironins s’han quedat a pocs habitants d’augmentar el nombre de regidors del consistori, seguint els còmputs de la llei electoral. El cas més clar és Bàscara, que en el padró del 2018 s’ha quedat en 1.000 habitants; li ha faltat un veí per passar de 7 a 9 regidors per primer cop en la història.

A més, Banyoles (19.615) s’ha quedat a les portes dels 20.001 veïns i de passar de 17 a 21 edils; Bescanó (4.941), dels 5.001 (d’11 a 13); Vilabertran (951), dels 1.001 (de 7 a 9), i Biure (238), dels 251 (de 5 a 7). Meranges, que tenia 100 veïns en el padró del 2015, s’ha quedat a 98. Amb 101 hauria passat de 3 a 5 edils.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE estudien sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona