Política

La mà de ferro de Macron encoratja els ‘armilles grogues’

L’important desplegament de la policia i les noves mesures del govern en seguretat no afebleixen la mobilització

El president francès considera que els manifestants desconeixen el “sentit de l’esforç”

La indignació dels armilles grogues no es calma, i encara menys si Emmanuel Macron continua afegint llenya al foc. Després d’haver revifat el passat 5 de gener, el nombre de manifestants va augmentar, ahir, en diferents ciutats franceses en el novè cap de setmana de protestes d’aquest singular moviment contra la injustícia social. Aquesta jornada de mobilitzacions va estar marcada per les dures mesures de seguretat anunciades, aquesta setmana, per l’executiu centrista, amb el desplegament de 80.000 agents de policia arreu del país. I també per les polèmiques declaracions del president francès, que va justificar, abans-d’ahir, “l’agitació” dels últims mesos pel fet que nombrosos francesos desconeixen el “sentit de l’esforç”.

Segons dades del Ministeri de l’Interior francès, unes 80.000 persones van participar en les manifestacions, unes xifres superiors a les 50.000 de la setmana passada que demostren l’augment de la mobilització en diverses ciutats. També més nombrosa que els anteriors dissabtes va ser la manifestació a París, amb 8.000 manifestants. Malgrat haver començat de forma tranquil·la i pacífica, va desembocar en confrontacions a la zona de l’Arc de Triomf. Setanta-quatre persones van ser detingudes en la capital francesa, segons la fiscalia.

Una altra manifestació destacada va tenir lloc a Bourges, al centre del país, on van protestar unes 6.300 persones. Dos dels impulsors més coneguts dels armilles grogues, Priscillia Ludosky i Maxime Nicole, havien organitzat aquesta convocatòria en aquesta modesta localitat, de 66.000 habitants, per reunir els manifestants del centre de França. Bourges forma part dels territoris de la “diagonal del buit”, que comprèn els territoris més despoblats del sud-oest al nord-est de l’Estat francès, de què els habitants han participat més intensament en les accions dels armilles grogues, fruit del sentiment d’abandó de la part del govern central.

A més de l’habitual “Macron dimissió”, els manifestants també van cridar “Allibereu Christophe”, en solidaritat amb el boxejador Christophe Dettinger, que va ser empresonat després d’haver donat cops de puny i de peu contra policies, el 5 de gener. El seu cas ha esdevingut gairebé un símbol de la mà de ferro de Macron envers els armilles grogues.

Des de l’inici d’aquesta mobilització, 5.339 persones han estat detingudes en presó preventiva, però, dels 1.628 detinguts a París, el 49% dels casos han estat desestimats per la justícia. A més de les 10 persones mortes de forma accidental, l’ús excessiu de la violència policial ha provocat més de 1.600 ferits, 58 de manera greu (n’hi ha 12 que han perdut un ull i 4, una mà).

El primer ministre francès, Édouard Philippe, va anunciar, a principis d’aquesta setmana, l’aprovació, al febrer, d’una nova llei que permeti crear un nou delicte contra aquells que protestin amb la cara tapada i d’una llista de les persones a qui es prohibeixi manifestar-se. Uns anuncis que no calmen la indignació dels armilles grogues. Més aviat al contrari.

LA XIFRA

1.600
Nombre
de manifestants ferits en dos mesos de protestes dels ‘armilles grogues’


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia