Política

El relator de minories de l’ONU, preocupat per l’acusació de rebel·lió contra els líders independentistes

Fernand de Varennes afirma des de Madrid que “la dissidència política no violenta no hauria de comportar càrrecs penals”

La Fiscalia lliura a l’expert de Nacions Unides documentació sobre l’1-O i defensa que “no ha existit una minva de la llibertat ideològica”

El relator de minories de l’ONU, Fernand de Varennes, ha afirmat aquest divendres des de Madrid que “la dissidència política no violenta no hauria de comportar càrrecs penals”.

Després de realitzar una visita de 12 dies a l’Estat espanyol, l’expert se suma a les “preocupacions” ja expressades pel relator sobre llibertat d’opinió l’any passat al voltant de la causa per l’1-O i l’acusació de rebel·lió contra alguns dels presos.

“Les restriccions només han d’imposar-se quan són estrictament necessàries i proporcionades”, ha indicat De Varennes en finalitzar la visita i després de parlar amb la Fiscalia sobre la causa al Suprem.

En les seves observacions preliminars, el relator de minories apunta que tot i que les principals víctimes de la intolerància acostumen a ser minories com la comunitat gitana o els immigrants, “atesos els esdeveniments a Catalunya el 2017”, també ha estat “informat d’un número cada cop major d’incidents relacionats” amb catalans.

De Varennes ha expressat la intenció d’establir un diàleg perquè es reconeguin tots els drets de les minories.

En la mateixa declaració, l’expert de l’ONU ha volgut posar en relleu els “enormes avenços” aconseguits a l’Estat espanyol en l’àmbit dels drets humans d’ençà de la Transició. Segons ell, “els 40 anys de democràcia han portat Espanya a ser un estat modern i dinàmic [...] amb un govern eficaç i un poder judicial independent”.

Model d’immersió lingüística

De Varennes també s’ha referit als diferents models educatius a l’Estat reclamant unes avaluacions “clares i objectives” sobre l’impacte dels models que utilitzen la immersió, l’ensenyament bilingüe o multilingüe. “Serien molt beneficioses per dissipar les afirmacions i acusacions inexactes i poc útils sobre l’impacte pedagògic d’aquests models sobre el nivell de competència en la llengua nacional i les cooficials”, ha apuntat.

En aquest sentit, constata que l’evidència empírica va deixar de ser recopilada des de 2010 pel ministeri espanyol d’Educació i recomana que es reprengui la recopilació de dades sobre els nivells de competència en l’adquisició de fluïdesa en castellà i els altres idiomes cooficials.

L’informe definitiu, el 2020

Durant la missió a l’Estat, el representant de les Nacions Unides s’ha reunit amb els ministeris espanyols d’Afers Exteriors, Justícia, Interior o Educació, a més de la Fiscal general de l’Estat o membres del Tribunal Suprem. A banda, durant la visita a Catalunya, De Varennes s’ha trobat, entre altres, amb el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, i el Síndic de Greuges, Rafael Ribó.

L’expert ha explicat que l’informe definitiu sobre la visita no es presentarà fins al març del 2020, durant el període de sessions del Consell de Drets Humans de l’ONU.

La Fiscalia defensa que no s’ha vulnerat la llibertat ideològica

De Varennes s’ha reunit aquest divendres amb la Fiscalia General de l’Estat, que ha lliurat a l’expert documentació sobre la causa. El relator analitzarà ara aquesta informació “des de la perspectiva del dret a les minories”.

Durant la trobada, la Fiscalia ha defensat que “en tots aquests anys no ha existit una minva de la llibertat d’expressió ni de llibertat ideològica”. A més, ha manifestat que “qualsevol ideologia que pretengui l’autodeterminació ha de respectar l’ordenament internacional i constitucional”.

Fernando Rodríguez Rey, fiscal cap de la Secretaria Tècnica, ha destacat que la voluntat del ministeri és “que es conegui l’actuació autònoma i garantista” de la justícia espanyola. És per això, ha argumentat, que el judici oral als líders independentistes serà públic i retransmès per televisió. “No es jutgen ideologies, sinó fets contraris a la llei, protagonitzats per persones determinades”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia