Política

Torra afirma que la memòria històrica “exigeix justícia, veritat i reparació”

El president de la Generalitat visita la fossa comuna i el refugi antiaeri de la Garriga, on s’ha denunciat el “retorn” i la “impunitat” del feixisme

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat aquest diumenge a l’acte commemoratiu del 80è aniversari del bombardeig de la Garriga (Vallès Oriental) que la memòria històrica “exigeix justícia, veritat i reparació”.

Torra ha presidit aquest migdia l’acte institucional per commemorar els 80 anys del bombardeig de la Garriga per part de l’aviació feixista italiana, que va tenir lloc el 29 de gener 1939 i que va deixar un mínim de 15 víctimes mortals.

En el transcurs d’aquesta commemoració, el president de la Generalitat ha convidat “a fer en cada racó de Catalunya un acte col·lectiu per rescabalar els familiars dels condemnats en consells de guerra del franquisme i donar-los el seu certificat d’anul·lació”. “És una queixalada a l’intent que ens devori l’oblit. Cal recuperar la nostra dignitat i el que vam ser”, assegura el president.

Torra ha avisat, però, que a la memòria li ha de seguir una exigència de justícia que porti a la reparació. “No ens abandonem fins que siguem ben lliures”, ha exclamat per tancar el seu discurs.

L’Ajuntament de La Garriga ha organitzat l’acte d’avui amb la finalitat de “fomentar la recuperació i la divulgació de la memòria històrica, generar un procés de reflexió sobre els fets, recuperar i difondre els elements patrimonials relacionats amb el conflicte i dignificar la memòria de les víctimes del bombardeig i les seves famílies”, segons ha assenyalat el consistori.

L’alcaldessa d’aquest municipi, Meritxell Budó, ha destacat la importància que es realitzin commemoracions com la d’avui perquè, segons ha dit, “cada nom que recuperem és una mossegada a l’intent que ens devori l’oblit”.

Budó ha denunciat que, 80 anys després del bombardeig, un feixisme que “no va acabar de desaparèixer mai” torni a ser present a la societat: “Darrerament s’ha tret la careta amb tota impunitat”, ha etzibat l’alcaldessa, que lamenta que hi hagi partits polítics que el protegeixin.

Durant l’acte, la cantant Marina Rosell ha interpretat algunes cançons i ha conversat amb familiars de víctimes de bombardeig, els Mateu, els Rovira o els Guasch: “No tenim odi, ni n’hem tingut mai, però ni perdonem ni oblidem”, han dit els germans Guasch, que van perdre l’avi i dos germans en aquell bombardeig.

Una vegada finalitzat l’acte, el president de la Generalitat i l’alcaldessa han descobert una placa en record de les 15 víctimes mortals del bombardeig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia