Política

La tensió institucional acoloreix l’inici del MWC

Acusacions encreuades entre la Generalitat i el govern estatal de no complir amb les fotografies i visites previstes pel protocol

La fira arrenca movent el focus dels terminals als casos d’ús del 5G

La tensió institucional no afluixa i ahir, en la inauguració del Mobile World Congress, es va tornar a fer ben evident. El president de la Generalitat, Quim Torra, i la resta de representants del govern van coincidir amb el rei Felip VI i el president espanyol, Pedro Sánchez, en l’acte d’inauguració de la fira. El programa començava amb una sessió informativa amb els membres de la GSMA per conèixer les innovacions que es presenten aquest any. Va transcórrer amb relativa normalitat, fins que, en el recorregut institucional posterior pels estands més representatius, la situació es va complicar.

Com va passar el dia abans en el sopar institucional, ni Torra ni l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van sortir a rebre el monarca en el primer acte del matí. El van esperar dins la sala on havia de tenir lloc la sessió informativa i el van saludar breument quan hi va accedir. Educació mínima per les dues parts. Després que els responsables de la patronal de les telecomunicacions, amb John Hoffman al capdavant, exposessin les novetats de les grans marques i també alguna iniciativa de caràcter més social, la comitiva va pujar a un minibús per accedir al pavelló amb els principals expositors.

Com que aquesta comitiva tenia força representació –també hi havia el vicepresident Pere Aragonès; el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró; la consellera de la Presidència, Elsa Artadi; els ministres Pedro Duque (Ciència), Nadia Calviño (Economia i Empresa) i Meritxell Batet (Política Territorial), i l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín–, el distanciament entre la Generalitat i els representants estatals no va ser gaire evident en un primer moment, tot i que no van mantenir converses.

La comitiva es va fer una primera fotografia de grup davant l’estand de la GSMA i se’n preveia una altra davant la zona que finança el govern espanyol. En acostar-s’hi, però, la comitiva de la Generalitat va marxar sense esperar-se a la fotografia i va deixar plantat el monarca, que es va retratar amb la resta dels presents. El programa oficial determinava que la visita continués passant per l’espai de la Generalitat al MWC, però llavors va ser la comitiva reial la que el va evitar.

Versions discordants

Segons fonts del govern, l’absència de Torra no va ser sobtada, sinó que estava justificada, prevista i anunciada: el president tenia una reunió amb possibles inversors al país i s’havia notificat als equips de protocol tant de La Moncloa com de La Zarzuela. Segons fonts de la Casa del Rei, la visita de Felip VI a l’espai de la Generalitat es va descartar perquè depenia que en aquell moment hi hagués alguna autoritat per rebre’l i, segons la seva versió, no n’hi havia cap.

El govern sosté que ja havia advertit que Torra no hi seria i que sí que hi havia algú preparat per a l’ocasió; en aquest cas, el director general de Smart Catalonia, Dani Marco. És per això que van lamentar la plantada reial. Les visites i fotografies al pavelló d’Espanya, al de Catalunya i al de la Fundació Mobile World Capital Barcelona, que estan ubicats l’un al costat de l’altre, sempre han format part del recorregut institucional. De fet, fa dos anys, el rei i el llavors president de la Generalitat, Carles Puigdemont, van posar junts als tres punts.

En tot cas, aquesta combinació de menyspreus encreuats va crear un cert rebombori a escala estatal, amb diverses reaccions polítiques en defensa del monarca, però no va tenir cap mena de transcendència en el funcionament de la fira, que va arrencar amb potència una edició dedicada a concretar els primers projectes basats en la tecnologia 5G.

Aparells de segona fila

Després de les potents presentacions de telèfons de la jornada prèvia, el primer dia de MWC va començar amb algunes novetats més. No hi va haver més mòbils plegables de manera oficial –sí alguns prototips, fet que confirma que n’arribaran més en el futur– i els ja presentats continuaven encapsulats en vitrines, sense possibilitat de tocar-los, però atraient infinitat de curiosos. La tendència del 5G, en canvi, sí que va tenir més seguidors: la xinesa ZTE va anunciar un nou terminal preparat per a la nova xarxa i One Plus va mostrar un prototip per no quedar-se enrere. En canvi, companyies amb prou múscul com Sony hi van passar de puntetes i només van oferir algunes decebedores millores en la càmera.

Més enllà dels aparells de consum massiu, la gran tendència de la temporada és la concreció de projectes específics per treure profit a les altes velocitats i baixes latències del 5G. En aquest sentit, ja es va poder assistir a proves de control remot de drons, assistència d’automòbils, i va ser un dels aspectes que va remarcar el CEO de Microsoft, Satya Nadella, en una de les ponències més destacades de la jornada.

Aposta de Seat

També hi havia força expectació per la presentació de Seat, que va exhibir el Minimo, un concept car elèctric que aspira a convertir-se en una solució per a la mobilitat pública a les ciutats. És totalment elèctric, té autonomia per a 100 quilòmetres i pot dur dues persones i una peça d’equipatge. La intenció de la firma d’automoció és que, ateses les reduïdes dimensions que té, es pugui aparcar de franc al costat de les motocicletes. El nou vehicle està especialment pensat per a les plataformes de cotxe multiusuari de les grans ciutats. Segons el president de Seat, Luca de Meo, i altres experts en mobilitat, aquestes plataformes “marcaran el futur de la circulació a les ciutats”, ja que el trànsit al centre es restringirà a “uns pocs operadors”.

Seat també va anunciar la creació del Metropolis:Lab a Barcelona. Es tracta d’un centre de desenvolupament de programari per afrontar la transformació digital de la companyia i del grup Volkswagen, amb la participació de més de 100 especialistes.

LES XIFRES

64.000
connexions
simultànies està preparat per assumir el sistema wifi que dona servei a la fira.
107.000
visitants
va registrar la darrera edició del MWC, que enguany espera arribar a una quantitat similar.

L’arribada del 5G és imminent, però serà lenta

Aquests dies, a la fira i al seu entorn, així com al centre de Barcelona i al 22@, s’estan fent proves amb 5G. Les previsions assenyalen un inici del desplegament comercial durant l’any vinent, però també una evolució progressiva i no especialment ràpida. Un informe fet públic ahir per la GSMA indica que el 2025 aquestes connexions ultraràpides només representaran el 15% del total mundial. A Europa, el valor d’aquesta penetració es doblarà, així com a la Xina. La punta de llança seran els EUA, on s’espera tenir la meitat de les connexions a la màxima velocitat. Les connexions amb 4G també evolucionaran durant aquest període i es calcula que el 2025 ja seran el 60% del total, amb un gran creixement del nombre d’objectes connectats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia