Política

La Fiscalia també arxiva les causes obertes per l’1-O contra els alcaldes d’Olot i Palafrugell

Se’ls investigava pels delictes de desobediència, prevaricació i malversació

La Fiscalia de Girona també ha arxivat les causes obertes per l’1-O contra els alcaldes d’Olot, Josep Maria Corominas, i de Palafrugell (Baix Empordà), Josep Piferrer. Se’ls investigava pels delictes de desobediència, prevaricació i malversació per haver donat suport al referèndum. Corominas i Piferrer s’afegeixen així a l’alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí, a qui aquest dimarts també se li va notificar l’arxiu de la causa. “Escoltar els ciutadans no pot ser mai delicte, votar és un dret que no es pot ignorar”, ha dit l’alcalde d’Olot, en una piulada al Twitter. “Allò que és anormal és que se’ns obrís la causa; però ara allò que em preocupa és la situació dels presos i el judici al Suprem, perquè van fer el mateix que nosaltres: obeir el mandat del poble”, assegura Piferrer, per la seva banda.

Els alcaldes d’Olot i Palafrugell també deixen d’estar investigats per haver donat suport a l’1-O. La Fiscalia, com també ha fet amb Santa Coloma de Farners, els ha notificat l’arxivament de la causa que hi havia obert contra ells per haver donat suport al referèndum. Se’ls investigava per desobediència, prevaricació i malversació.

En el cas de l’alcalde de Palafrugell, la fiscalia recull que el decret que Piferrer va signar donant suport al referèndum “no suposa més que una declaració intel·lectual o de posicionament partidista”. I a partir d’aquí, se centra a analitzar si Josep Piferrer va transgredir la legalitat –i per tant, va cometre desobediència- davant l’1-O.

La Fiscalia subratlla, ja d’entrada, que enlloc consta que l’alcalde dugués a terme una “oposició oberta, tenaç i rebel” per desobeir el Tribunal Constitucional. En concret, la resolució que va dictar advertint els alcaldes que s’estiguessin d’engegar qualsevol mena d’actuació que permetés preparar o celebrar el referèndum.

Però més enllà d’això, la Fiscalia també creu que Piferrer tampoc va actuar per omissió. És a dir, quedant-se de braços creuats i no fent res per impedir que se celebrés l’1-O. I aquí, la fiscalia també ho descarta, després d’analitzar quins col·legis electorals es van obrir al municipi el dia del referèndum.

En concret, van ser-ne sis (el Museu del Suro, el teatre municipal, dos locals socials i una llar d’infants). Aquí, l’escrit de la fiscalia diu que no se sap qui va obrir els centres el dia del referèndum i que, més enllà que fossin de titularitat municipal, l’Ajuntament tampoc podia controlar què s’hi feia. Sobretot, tenint en compte “la destacable mobilització d’una part de la ciutadania”, que fins i tot “va impedir l’accés” de la policia.

“Vam obeir el mandat del poble”

L’alcalde de Palafrugell ha dit que des de l’Ajuntament allò que van fer és “obeir el mandat del poble” i “posar els instruments a disposició de la població” perquè se celebrés l’1-O. “Allò que era anormal és que se’ns obrís causa contra nosaltres”, ha assegurat Piferrer.

“S’havia d’arxivar sí o sí, perquè no hi va haver ni desobediència ni prevaricació”, ha dit. Més enllà d’això, però, l’alcalde assegura que allò que li preocupa ara és la situació dels presos i el judici al Suprem perquè el Govern va fer “el mateix” que els consistoris. “Per tant, la nostra preocupació ara està en el dia a dia del judici i en continuar lluitant perquè aquesta causa també s’arxivi”, ha insistit.

En paral·lel, la Fiscalia de Girona també ha arxivat la causa que hi havia oberta contra l’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas. També pels mateixos motius: per haver donat suport al referèndum. En una piulada a Twitter, Corominas ha assegurat: “Escoltar els ciutadans no pot ser mai delicte, votar és un dret que no es pot ignorar”.

Tot i que s’hagin arxivat les causes contra aquests alcaldes, a les comarques gironines la Fiscalia encara manté tres investigacions obertes per l’1-O. Són les que fan referència a l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; a l’alcalde de la Bisbal d’Empordà, Lluís Sais, i al de Puigcerdà, Albert Piñeira.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia