Política

ERC tanca l’acord amb Sobiranistes i situa Nuet de quatre

Rufián i Telechea seguiran Junqueras en la llista al Congrés

Els comuns suspenen el diputat de militància

El diputat de Catalunya en Comú i exmembre de la mesa Joan Josep Nuet serà el número quatre de la llista d’ERC al Congrés. El consell nacional extraordinari dels republicans –presidit excepcionalment per Teresa Vallverdú, ja que el seu president, Josep M. Jové, era a Madrid citat com a testimoni al judici del Suprem– va aprovar ahir al vespre les llistes per a les eleccions a Corts del 28 d’abril, a les quals concorreran en coalició amb els Sobiranistes escindits dels comuns, liderats per Elisenda Alamany i l’encara coordinador general d’EUiA. La plataforma té reservats també els llocs 10, 15, 18, 23 i 28 de la llista per Barcelona. A la nit, l’executiva dels comuns va suspendre Nuet cautelarment de militància i li va obrir un expedient sancionador. Així mateix, li va demanar que entregui l’acta de diputat, i va instar el grup parlamentari a iniciar el procediment per expulsar-lo. A més, va retreure en un dur comunicat que ERC negociï amb “trànsfugues”.

Amb Oriol Junqueras com a candidat, de facto el cap visible al Congrés i en campanya serà Gabriel Rufián, que serà el segon i que suposarà així una excepció al criteri de llistes cremallera que té adoptat el partit. La regidora igualadina Carolina Telechea, diputada a Madrid des que al juny hi va substituir l’ara consellera Ester Capella, serà la primera dona i número tres, i la jurista i activista social brasilera Maria Dantas, serà la cinquena. El portaveu adjunt al Parlament, Gerard Gómez del Moral, anirà darrere de sos, mentre que Marta Rosique, de Jovent Republicà, i l’actual diputat Joan Capdevila seran respectivament el set i vuit. ERC va obtenir cinc diputats per Barcelona el 2016. Un històric del Congrés com és Joan Tardà, que ahir va ser ovacionat pel consell nacional, tanca honoríficament la llista en el lloc 31.

En les altres demarcacions, tret de l’anunciada Montse Bassa, germana de l’exconsellera a la presó Dolors Bassa, com a cap de llista a Girona, no hi ha grans novetats. La seguirà Joan Margall, ja diputat des del juny al Congrés en el lloc de l’ara consellera Teresa Jordà, amb la sociòloga Laia Cañigueral de tres. A Tarragona encapçala de nou la llista el sindicalista Jordi Salvador i la segona és Norma Pujol, directora general de Joventut. A Lleida també repetirà Xavier Eritja al capdavant, i la segona serà la militant de Bellpuig Inés Granollers.

Al Senat, a més de Raül Romeva, per Barcelona repeteix Robert Masih com a candidat i s’hi incorpora l’ara diputada Ana Surra. A Girona, Jordi Martí segueix en el primer lloc i Elisenda Pérez serà la segona. A Lleida, Sara Bailac encapçala la llista, seguida de Miquel Caminal. I a Tarragona repeteixen Miquel Aubà i Laura Castel.

Durant el consell nacional es va llegir una carta de Junqueras en què va carregar sobretot contra un PSOE que “no pot” presentar-se com l’antídot al tripartit de la dreta. “Sabem que els últims anys no ha dubtat a ser-ne còmplice aprovant el 155 o intentant un pacte amb Cs”, recordava. Junqueras justifica la seva candidatura com “la millor manera de no fer efectiva la repressió” i de denunciar el retrocés democràtic a l’Estat, i assegura que ERC surt “a guanyar i a tenyir de groc el mapa de Catalunya”.“És la millor resposta que podem donar a l’Estat espanyol, a la repressió i a la covardia demostrada pel partit socialista”, cloïa.

Via lliure al Front Republicà

E.A

Un 83% de la militància de Pirates va donar ahir el vistiplau a la creació del Front Republicà, una candidatura que configurarà amb Poble Lliure i la plataforma Som Alternativa de l’exdiputat Albano Dante Fachin. La llista es presenta avui amb l’objectiu de “bloquejar l’activitat parlamentària” a les Corts, segons va dir ahir el coordinador de Pirates a Catalunya, Enric Pineda. La incorporació de Poble Lliure transgredeix l’acord de la CUP, que va rebutjar presentar-se a Madrid, i suposa un daltabaix per a la formació, que el dia 23 haurà d’afrontar un debat per solucionar una nova crisi en un moment en què està afeblida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia