Política

La renúncia de Bouteflika no frena la protesta

Desenes de milers d’algerians tornen a sortir als carrers

Desconfien del procés de transició que vol obrir el règim

Desenes de milers d’algerians van tornar a sortir ahir als carrers de tot el país, per quart divendres consecutiu i per primer cop des de la decisió del cap d’estat, Abdelaziz Bouteflika, de renunciar a un cinquè mandat, ajornar les eleccions presidencials i posar en marxa un procés de transició.

Cridant les mateixes consignes que divendres passat, els manifestants van denunciar les veritables intencions del règim assegurant que es tracta d’una maniobra destinada a protegir el mandatari, de 82 anys, per perpetuar-lo en el poder. Pels congregats en les protestes, la marxa enrere del règim comporta, en realitat, “una prolongació del quart mandat de Bouteflika”, greument malalt des del 2013, quan va tenir un accident vascular. En el missatge atribuït a la seva persona, el president va assegurar, dilluns, haver escoltat i entès les queixes del poble i va dir que, per això, renunciava a obtenir un cinquè mandat en les eleccions previstes a l’abril. Va ser, precisament, la intenció de concórrer a unes altres eleccions el que, el 22 de febrer, va encendre les protestes.

Ahir, poc abans del migdia, milers de ciutadans, la majoria joves però també nombroses famílies, van començar a aplegar-se a la plaça de la Grande Poste, l’epicentre de la capital, i als carrers del voltant esperant un augment de concentrats després de la pregària del divendres. Segons va poder constatar l’agència Efe, hi havia molts cotxes procedents de la Cabília i de Khenchela, la ciutat on van esclatar les primeres protestes, i també de localitats com ara Boumerdès, Buira i Blida.

La policia va desplegar un important dispositiu a les places de la Grande Poste i d’Audin i al jardí de Sofia. Nombrosos camions i vehicles actuaven de suport als antiavalots desplegats als passeigs Zirud Yusuf i Mohamed V, al cor de la capital. Elegit president del país ara fa vint anys, les manifestacions contra la continuïtat de Bouteflika al poder són d’una dimensió mai vista des del 1999.

LA XIFRA

20
anys
en el poder ha estat el president Bouteflika. El seu mandat expira, teòricament, el pròxim 28 d’abril.

França repatria de Síria cinc fills orfes de gihadistes

Redacció

França va repatriar ahir de Síria cinc fills de gihadistes francesos que estaven en campaments del nord-est del país sota el control de les Forces Democràtiques Sirianes (FDS) i que, o bé són orfes o no estaven acompanyats dels seus pares, segons va anunciar el Ministeri d’Exteriors. El govern va justificar l’operació perquè es tracta de nens petits “particularment vulnerables”. Els infants, de cinc anys o menys, passen exàmens mèdics i psicològics i han quedat en mans de les autoritats judicials i dels seus familiars a França, amb els quals les autoritats estaven en contacte. A més d’agrair la “cooperació” a les FDS, força kurda d’oposició al règim de Baixar al-Assad, el ministeri va deixar clar que la repatriació de menors no implica un canvi de posició sobre els adults francesos que es van integrar en grups gihadistes a Síria o l’Iraq. Aquests “han de ser jutjats en el territori on van cometre els seus crims, és una qüestió de justícia i de seguretat alhora”.

Segons una font diplomàtica, més nens podrien ser repatriats, però les seves mares no les podrien tornar a França.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia