Política

Torra: “Escolta, Espanya, aquest clam de llibertat”

El president cita Joan Maragall en la històrica manifestació

El PP veu “hordes”, “xenòfobs” i “colpistes”

Rivera homenatja als policies que van “defensar la Constitució” d’un “cop d’Estat”

“Escolta, Espanya, aquest clam de llibertat”. Aquest vers del poeta Joan Maragall va tornar a ser citat, ahir, amb motiu d’una altra fita històrica: el primer cop que l’independentisme convoca una manifestació multitudinària a Madrid amb el suport de desenes d’entitats espanyoles solidàries amb els presos polítics i els exiliats. La va citar el president de la Generalitat, Quim Torra, en una crida als dirigents espanyols perquè analitzin per què ha crescut l’independentisme català i el suport a l’autodeterminació i en què “Espanya ha fallat”. “No pararem i no ens pararan”, va concloure, després de defensar que no hi ha “lluites petites pels drets civils ni viatges llargs pel dret d’autodeterminació”, segons recollien les agències d’informació.

Per la seva banda, el número 2 de les llistes d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va celebrar la jornada d’ahir com un “molt bon dia per a la democràcia” perquè, segons ell, “l’únic que importa és la lluita contra la falta de democràcia, fer un dic, una muralla contra el feixisme”.

Drets civils i polítics

També el diputat de la CUP Carles Riera la veia com un acte que va més enllà de l’independentisme, perquè és “una gran mobilització de solidaritat i antifeixista, pels drets socials, civils i polítics de tots els pobles”. En la mateixa línia es manifestava el president del Parlament, Roger Torrent, que advertia que, avui, es persegueix a l’independentisme, però que, demà, pot tocar a “les feministes, els sindicalistes o els ecologistes” i va reafirmar que l’única solució al conflicte és recórrer a les urnes i a un referèndum.

El primer tinent d’alcalde de Barcelona i candidat al Congrés per Catalunya en Comú, Gerardo Pisarello, va agrair la solidaritat d’aquells espanyols que donen suport a “una sortida dialogada, als drets fonamentals i a la democràcia”.

Les “hordes” de Casado

En l’acte de presentació a Madrid dels candidats populars, el seu líder Pablo Casado va titllar les entitats convocants de la manifestació d’“hordes” que acabaran qualificant de “xarnega” la seva candidata per Barcelona, la madrilenya Cayetana Álvarez de Toledo, i li diran que no té dret a presentar-se per Barcelona quan “ha fet més per Catalunya que tots ells junts”. I hi va afegir en una piulada: “La societat civil ha dit prou a les mans grogues que taquen la nostra unitat i dignitat com a nació, a aquestes 60 entitats ben subvencionades amb els diners de tots els espanyols que venen avui a Madrid a exigir a Sánchez que compleixi el pagament al comptat.” Per la seva banda, la candidata del PP a la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va considerar una “ofensa i un insult” que l’independentisme “xenòfob” es manifestés a Madrid.

Homenatge a la policia

El candidat de Ciutadans, Albert Rivera, va cridar des de Toledo a homenatjar les forces de seguretat de l’Estat perquè “Espanya és la que és gràcies a les persones que, davant la pressió separatista i un cop d’estat, van defensar les llibertats i la nostra Constitució”. Va concloure que ell volia homenatjar-los perquè “els nacionalistes es manifesten contra ells”, en referència a la mobilització d’ahir. Societat Civil Catalana va celebrar que la manifestació es fes a Madrid perquè, segons el seu president, Josep Ramon Bosch, els independentistes “surtin de Catalunya i vegin que Madrid és una ciutat oberta i preciosa, on ningú mai et demana d’on ets, no com aquí que moltes vegades t’ho pregunten”.

LES FRASES

No hi ha lluites petites pels drets civils ni viatges llargs pel dret d’autodeterminació
Quim Torra
president de la generalitat
L’única solució és un referèndum. Ho hem dit a Barcelona i ho diem també a Madrid
Roger Torrent
president del parlament
La societat ha dit prou a les mans grogues que taquen la nostra unitat i dignitat com a nació
Pablo Casado
candidat del pp a la moncloa
[Dedicat a la policia espanyola] Gràcies als qui, davant d’un cop d’estat, van defensar la nostra Constitució
Albert Rivera
candidat de cs a la moncloa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia