Política

El tinent de seguretat del 20-S diu que portaven armes llargues per l’alerta terrorista i també de “control de masses”

Admet que ell mateix va trencar dos vidres dels vehicles amb una maça per comprovar què hi quedava a dins

Aquest dilluns a la tarda ha declarat el tinent responsable de garantir la seguretat de la comitiva judicial. Aquest tinent (TIP B35974S) a preguntes de les acusacions ha relatat que van rebre insults, amenaces i que també se’ls van tirar objectes i escopinades mentre va durar el registre. “La comitiva no podia fer ni un pas, no podíem sortir ni em plantejo l’opció, no ho hauria autoritzat per raons de seguretat”, ha manifestat.

Per això, ha reconegut que no va acceptar ni entrar ni sortir per un passadís muntat per voluntaris de l’ANC però tampoc per agents antidisturbis perquè, segons considera, hauria estat un “suïcidi” per la quantitat de gent que hi havia.

També ha afirmat que volia sortir per la porta i amb els cotxes, i que plantejar sortir pel teulat era “absurd”. Tanmateix, ha reconegut que havia comunicat al seu superior que tingués activats els pilots d’un helicòpter per si calia evacuar la lletrada de l’administració de justícia.

També ha descrit connivència entre Sànchez i la intendent Teresa Laplana. “Ell parlava i ella assentia, li semblava bé i no vaig veure que digués clarament que no a res”, ha manifestat.

Aquest tinent ha assegurat que aquell dia dins dels cotxes policials portaven tant “armes llargues” com també “de control de masses”. El guàrdia civil ha justificat que portessin armes llargues al fet que s’estava en nivell 4 de l’alerta terrorista. També ha assegurat que es van robar diversos objectes, entre els quals “una caixa de munició”, i ha admès que ell mateix va trencar dos vidres ja de matinada amb una maça per comprovar què quedava a dins. També aquest mateix dilluns en la sessió del matí, el tinent responsable de la comitiva judicial –qui havia de fer efectiu el registre– ha declarat que els agents portaven armes de “munició real”, segons li va dir el tinent de seguretat, sense fer cap menció al material antidisturbis. En canvi, l’excap de la Guàrdia Civil a Catalunya Ángel Gozalo va dir en la seva declaració de fa unes setmanes que les armes eren per disparar pilotes de goma i que no portaven “munició convencional”.

En respostes al fiscal Jaime Moreno, el tinent ha explicat com van arribar a primera hora del matí davant d’Economia i van deixar els vehicles logotipats a “dos metres i mig” de la porta, a sobre de la vorera. “Teníem armes, carregadors, molt de material que utilitzem quan fem aquest tipus de servei”, ha dit, tot afegint que no existeix un protocol a l’hora de portar aquest tipus d’armes. El tinent ha afegit que “normalment” aquestes armes es deixen al maleter i que era “fàcil que quedessin tapades” amb tot el material que portaven.

A instàncies del fiscal, el tinent ha fet una relació de coses que assegura que es van robar aquell dia dels tres vehicles. El tinent ha explicat que els van robar uniformes de recanvi que portaven alguns agents i que portaven “plaques d’identificació”, boines, una caixa de munició, cinc de les sis plaques de matrícula dels vehicles, una clau de recanvi, còpia de documentació dels vehicles o un frontal d’emissora.

Sobre la munició que ha assegurat que es va robar, el tinent ha concretat a preguntes de l’advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, que era munició “de 9 mil·límetres per a pistola”, va fer la denúncia i va informar “verbalment” internament i que desconeix si hi va haver algun tipus de sanció. El tinent ha explicat que va denunciar la destrossa dels vehicles i que no es van reparar, “almenys fins al juliol de l’any passat”.

El tinent també ha explicat que quan va veure que començava a arribar gent i es posaven entre la conselleria i els vehicles (aparcats a dos metres i mig) va demanar suport a Laplana perquè activés els antiavalots. “Li deia que amb un ús de la força normal dels antiavalots es podia encerclar els cotxes”, ha manifestat el tinent, que ha relatat que va enviar un guarda a mesurar el pàrquing per intentar entrar els vehicles i evitar danys, però no vam rebre resposta de Laplana”, ha explicat.

En respostes a l’advocat de Jordi Sànchez, Jordi Pina, el tinent ha relatat que ell mateix va trencar “dos” vidres dels vehicles policials amb una maça per assegurar-se de què hi havia a dins un cop va poder accedir als vehicles ja de matinada. Durant la concentració, el tinent de la Guàrdia Civil ha explicat que els primers que van pujar a sobre dels cotxes van ser representants dels mitjans de comunicació, però que també van començar a pujar concentrats, bàsicament “gent jove”.

Quan van pujar Sànchez i Cuixart a mitjanit, el tinent responsable de seguretat ha dit: “Ja m’era igual, els cotxes estaven destrossats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia