Política

La plataforma ITW durà les vulneracions del judici als independentistes a l’ONU

Es recolliran en un informe que elaboraran els observadors internacionals amb l’anàlisi de la sentència

Qüestionen la limitació dels interrogatoris

La plataforma catalana International Trial Watch - Catalan Referendum Case (ITW) , que coordina una trentena d’observadors de 22 organitzacions nacionals i internacionals en el judici al Tribunal Suprem, va informar ahir que presentarà un informe a l’Examen Periòdic Universal de les Nacions Unides, al qual Espanya se sotmetrà entre el gener i el febrer del 2020. Després d’un mes i mig de judici contra els independentistes catalans, representants de les sis entitats catalanes que formen l’ITW van exposar que entre els observadors internacionals “hi ha força unanimitat a l’hora de dir que es tracta d’un judici polític”, que “és inusual i que es pretén “convertir una conducta democràtica en delicte”, segons la penalista i directora de litigis d’Irídia, Anaïs Franquesa.

Des de la plataforma, que es finança amb aportacions individuals i privades, es va insistir a qüestionar que el tribunal prohibeixi el visionament d’imatges per evidenciar contradiccions de testimonis. La penalista Laia Serra, de l’Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans (Acddh), va assegurar que els observadors “són il·lustres representants dels drets humans en l’àmbit internacional” i que haurien de tenir “un lloc destacat” al saló de plens del Suprem. “Destaquem que s’està produint un chilling effect, l’anomenat efecte desincentivador”, va sostenir Serra, quan es prohibeix el visionament d’imatges o el fet que es limiti l’interrogatori a les preguntes fetes per la part proposant i no per tots aquells fets del judici. I hi va afegir: “Es vulnera la igualtat d’armes, un dret capital, ja que s’està aportant material probatori sense coneixement de totes les parts”.

Iñaki Ribera, director de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la UB, va posar èmfasi en el fet que els últims testimonis, de la Guàrdia Civil, semblen “assajats” i que en alguns casos és per haver escoltat els seus superiors a la televisió, una distorsió que ocasiona la retransmissió en directe del judici.

Van detallar que els observadors internacionals faran tres informes. Els dos primers seran de caràcter acadèmic per analitzar les possibles vulneracions de drets fonamentals durant el judici. L’advocat Karlos Castilla va detallar que hi haurà un tercer informe que es farà quan es difongui la sentència amb una anàlisi en profunditat i serà el que es traslladarà a l’ONU.

LES FRASES

Tots els observadors expressen de manera unànime que es tracta d’un judici polític i inusual
Anaïs Franquesa
directora d’irídia
En el judici s’està produint l’anomenat ‘chilling effect’, l’efecte desincentivador per a les defenses
Laia Serra
penalista i membre d’ACDDH


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona