opinió. Conseller de Governació i Administracions Públiques

Catalunya, 947 municipis

Els veïns i les veïnes de la Canonja van omplir de llaços blaus els seus balcons i finestres un 31 d'octubre de 1998. D'aquesta manera senzilla i unitària demostraven el seu compromís en pro de la recuperació de la condició de municipi. Onze anys després, amb l'aprovació definitiva del projecte de llei al Parlament de Catalunya, hem arribat al final del procés per a la constitució del que serà el municipi 947 de Catalunya.

Des que el 1965 el règim franquista va suprimir el municipi, la població de la Canonja ha mantingut un sentiment de comunitat diferenciada i ha lluitat per recuperar la seva independència municipal. Amb aquest afany, ja en temps de democràcia, s'han explorat i desenvolupat les fórmules administratives que, en cada moment, han permès apropar la Canonja al màxim nivell d'autonomia municipal, encara que del tot insuficients per a les aspiracions d'independència.

Aquesta ha estat una demanda ciutadana que s'ha anat treballant a tots els nivells. Per això és necessari el reconeixement al treball de reclamació dels canongins i canongines, i també a totes les entitats i institucions que els han donat suport, de manera molt especial aquests últims anys. També cal tenir en compte que l'inici del procés de constitució del nou Ajuntament de la Canonja no hauria estat possible sense el consens que s'ha generat entre l'EMD de la Canonja i l'Ajuntament de Tarragona, i també entre tots els partits polítics implicats. I encara més important per culminar amb èxit aquests esforços és que el projecte de la Canonja té una clara viabilitat econòmica i interessants projectes de futur.

No ha estat gens fàcil arribar fins aquí, i des del Departament de Governació hem elaborat una legislació específica per donar compliment a les aspiracions de la Canonja de tornar a ser un municipi independent. Les particularitats del cas feien inviable aplicar-hi cap normativa vigent. Per això s'ha elaborat una llei pròpia, que és la que aprovarà avui el Parlament i que entrarà plenament en vigor en un termini de sis mesos. Per tant, en les properes eleccions locals del 2011, la Canonja ja podrà escollir els seus representants, la seva pròpia corporació municipal.

Fins ara com a EMD i a partir d'ara com a municipi continuarem al costat de la Canonja. De la mateixa manera que fem costat a tots els municipis de Catalunya, finançant les inversions per fer-hi obres i dotant-los de millors i nous serveis, estenent les infraestructures de telecomunicacions i dinamitzant la societat de la informació, fent créixer la xarxa d'equipaments cívics i, en definitiva, fent tangibles totes les polítiques de suport al món local que des de Governació impulsem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La CUP es compromet a preservar la Gola del Fluvià

sant pere pescador
Estats units

Biden diu que deixarà d’enviar bombes i munició a Israel si envaeix Rafah

barcelona
Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una carta contra la “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona