Política

Sánchez veta el debat de TVE i va amb Vox al de 5

El president es fa seu el centre i confia que les tres dretes es danyin electoralment

Pedro Sánchez es juga el ser o no ser a La Moncloa confiant en la capacitat del PP, Ciutadans i Vox de danyar-se electoralment el 28 d’abril a les urnes i que la dispersió del vot conservador en les tres ofertes de dretes els faci restar-se escons entre ells, sobretot a les províncies de l’Espanya buida. Fidel a aquest guió de donar veu –i altaveu– a Vox pel poder que té de restar força al PP, Sánchez ha vetat el debat a quatre que oferia TVE amb el candidat del PSOE, Pablo Casado (PP), Albert Rivera (Cs) i Pablo Iglesias (Unides Podem) i només assistirà al debat a cinc que Atresmedia farà la nit del 23 d’abril amb ells i l’extraparlamentari Santiago Abascal com a cap de llista de Vox.

Amb Dos Hermanas (Sevilla) com a casella de sortida de la campanya, Sánchez juga a fer-se seu el centre i dur el PSOE als 123-138 escons que li dona el CIS partint del pitjor resultat històric que van ser els 85 escons del 2016. Aquest salt permetria a Sánchez mirar a la dreta –Cs i PNB– o a l’esquerra –Unides Podem– a l’hora de pactar si la suma de PP, Cs i Vox no arriba als 176 escons que fixen la majoria absoluta al Congrés. Si inicialment esquivava el conflicte català, Sánchez versiona ara el “no és no” que al seu dia va dir a Mariano Rajoy per repetir ara “no és no” a l’independentisme i afavorir el PSC.

No hi haurà cara a cara

Casado s’exposa a dur el PP a un descens dels 137 escons de Rajoy fins a quedar per sota dels 100 (el CIS li n’atribueix 66-78), que seria una catàstrofe per al nou líder que s’estrena amb un PP i unes llistes fets a mida i purgats de no adeptes i amb el rescatat José María Aznar. Casado es va lamentar ahir en l’inici de campanya que Sánchez tingui “por” i li negui la cortesia d’un cara a cara televisat com els del passat amb el PSOE i el PP. “Només vol parlar del que li dona la gana, de Franco”, sosté Casado. “Si Sánchez pot, pactarà la independència amb Torra; no dona la cara perquè sap que ha de donar indults a canvi d’escons”, reblava.

Podem, que iniciava la cursa del 28 d’abril en un ambient depressiu pel xoc amb Íñigo Errejón –que ha coincidit amb les baixes d’Irene Montero i Pablo Iglesias–, revifa ara arran de la polèmica per l’espionatge i la guerra bruta del comissari Villarejo. Des dels 71 escons actuals, el CIS ensorra Iglesias fins als 33-41. Que Sánchez es faci fort al centre però sense que Podem es desinfli és clau per al PSOE per tenir un aliat amb el qual sumar més fiable que Albert Rivera. Amb el votant més infidel de tots els partits, Cs lluita per saltar dels 32 escons fins a ser força de govern –preferiblement amb Casado– i calcar el model andalús. A Rivera, la JEC l’obliga a retirar la lona a la seu de Cs amb el lema Pedro, nosaltres canviarem Espanya que volia mofar-se de la primera decisió de Sánchez a La Moncloa: canviar el matalàs deixat per Rajoy.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia