Política

La JEC denega la petició de Jordi Sànchez de fer un debat a Soto del Real “per manca de concreció”

La Junta resol sobre aquesta qüestió després que el Suprem se n’inhibís

L’arbitre electoral també tanca la porta a la participació de Junqueras en debats els dies 15 i 16 a TVE perquè la petició s’ha fet amb poc temps

La Junta Electoral Central (JEC) ha denegat la petició del cap de llista de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, de fer un debat a la presó de Soto del Real “per la manca de concreció” de la sol·licitud.

Així consta a un acord que ha fet públic aquest dijous on la Junta assegura que “es fa referència a un hipotètic debat on no es detallen les seves característiques i ni tan sols es fa constar l’acceptació d’altres candidats que hi poguessin participar”.

La JEC tanca d’aquesta manera el cicle que aquest organisme va obrir quan va traslladar al Tribunal Suprem la resposta a la petició de Sànchez. Dimarts passat el Suprem va dictar una providència on li tornava la pilota argumentant que no és competent per autoritzar o no un debat a Soto del Real.

Sánchez va plantejar un debat electoral amb la resta de caps de llista per Barcelona el 28-A a la presó madrilenya davant la impossibilitat de fer campanya electoral, ja que està en presó preventiva.

El cap de llista d’ERC, Oriol Junqueras, que també es troba en la mateixa situació es va sumar a la proposta i Jaume Asens (En Comú Podem) també va dir que sí. Meritxell Batet (PSC), Inés Arrimadas (Cs) i Cayetana Álvarez de Toledo (PP) ho van rebutjar.

La Junta també ha tancat avui la porta a la participació d’Oriol Junqueras als debats dels dies 15 i 16 d’abril a TVE, tal com demanaven els republicans en un escrit on constava la petició per assistir personalment o participar des de la presó també a altres actes electorals.

La JEC desestima de ple la possibilitat que el candidat republicà surti de la presó perquè aquest organisme “no té competència per decidit sobre l’excarceració de presos”.

Pel que fa a la seva participació des de la presó assegura que “no és possible” que Junqueras participi als debats dels dies 15 i 16 d’abril a TVE “per la manca de temps” amb què s’ha fet la petició. Per a la resta de dies, demana a Institucions Penitenciàries, que depèn del Ministeri de l’Interior, que li faci arribar un informe abans del pròxim dilluns 15 d’abril a les 14 hores.

La JEC rebutja d’aquesta manera les dues primeres peticions de l’escrit d’ERC, que també sol·licita que Junqueras pugui oferir entrevistes a TV3, Catalunya Ràdio i l’ACN durant els dies de campanya, i que pugui participar als debats organitzats per TV3 i TVE.

Al seu escrit, ERC ja apuntava que si no ho pot fer en règim de llibertat provisional “de forma subsidiària” se li permetés participar als debats des del centre penitenciari on es trobi en presó preventiva.

En concret, ERC demana que Junqueras pugui participar a Els Matins de TV3 el dijous 18 d’abril a les 8.30h a Sant Joan Despí, a Catalunya Ràdio el dijous 25 d’abril a les 8.30h a Barcelona, i a l’ACN el divendres 19 d’abril a les 10h a Barcelona. També que participi al debat electoral de TV3 el dimecres 24 d’abril a les 22 a Sant Joan Despí, i el de TVE el dilluns 15 d’abril i el dimarts 16 d’abril a les 22h a Sant Cugat i Madrid.

L’escrit d’ERC recorda que l’article 25.2 de la Constitució estableix que els condemnats que compleixin pena de presó tenen garantits els drets fonamentals sempre que una veredicte condemnatori no els limiti expressament, cosa que no ha passat. També que l’article 3,1 de la Llei penitenciària disposa que els interns “poden exercir els drets civils, polítics, socials, econòmics i culturals, sense exclusió del dret de sufragi, tret que siguin incompatibles amb l’objecte de la seva detenció o el compliment de la condemna”.

També assenyala que la pròpia jurisprudència de la JEC, que en una resolució del 4 d’abril del 2019 estableix que “els candidats tenen el dret de participar als actes de campanya en condicions d’igualtat”, i que “les emissores de ràdio i televisió de titularitat pública han de respectar el pluralisme polític i social i la igualtat”, mentre que les televisions privades “han de respectar els principis de proporcionalitat i de neutralitat informativa en debats, entrevistes i informacions de campanya electoral”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona