Política

Observadors internacionals creuen que el Tribunal “tendeix” a escoltar només el relat de violència de les acusacions

Internacional Trial Watch destaca la negativa de Marchena d’acceptar preguntes sobre els drets que exercia la ciutadania davant els centres de votació

Els observadors internacionals del judici de l’1-O han destacat que durant la novena setmana del judici, en què sobretot han testificat funcionaris de les forces policials, el Tribunal “tendeix” a escoltar ’’únicament’’ el relat de la violència al·legat per les acusacions i que se sustenta en les declaracions dels agents de la policia espanyola i la Guàrdia Civil. Des de Internacional Trial Watch es critica la negativa del president de la Sala d’acceptar preguntes sobre si la ciutadania reunida als centres de votació exercia legítimament els seus drets fonamentals. Pels observadors, així es demostra una concepció “molt restrictiva” de l’exercici constitucional del dret de reunió que comparteixen les acusacions en la causa.

En aquest sentit, per aquest grup d’observadors, els testimonis de la darrera setmana han seguit insistint en el caràcter valoratiu de conceptes repetits com “hostilitat”, “por”, “tumult” o “barricades humanes”. De la mateixa manera que ja van afirmar la setmana anterior, Internacional Trial Watch consideren que aquests valoracions “subjectives” que no relacionen els acusats amb els fets imputats sinó que serveixen per construir “artificialment” un relat de violència. Pels observadors també demostren una concepció “molt restrictiva” de l’exercici constitucional del dret de reunió que comparteixen les acusacions en la causa.

Segons el grup d’observadors, amb les declaracions dels policies se segueix constatant una manca de proporcionalitat entre les proves i els càrrecs que busca l’acusació.

Els observadors també han criticat que es mantingui la limitació de confrontar els testimonis amb imatges de vídeo o altres proves perquè consideren que així s’impedeix que “aflorin” possibles contradiccions i per tant, té efectes “directes” sobre la valoració de la prova per part del Tribunal. Pels observadors, aquest fet dificulta la tasca de les defenses a fi d’evidenciar la credibilitat dels testimonis. Pel grup, la visualització a posteriori els farà perdre “capacitat probatòria” ja que estaran descontextualitzats del moment en què els testimonis els situen en el temps i en l’espai. Segons els observadors, aquest efecte hauria de ser tingut en compte perquè des d’una perspectiva constitucional i del principi de major eficàcia dels drets, consideren, que l’intèrpret està obligat a afavorir la que possibiliti un exercir més ple dels mateixos sota pena d’incórrer en la seva vulneració, en aquest cas, del dret de defensa.

Per Internacional Trial Watch, també és preocupant que no es garanteix les garanties d’incomunicació dels testimonis entre si, que és “inexistent” ja que tots han pogut escoltar i veure les declaracions dels anteriors. Pels observadors és un “afegit” a la tasca de les defenses que mereixeria ampliar contradicció i poder verificar la seva credibilitat.

D’altra banda, els observadors també critiquen que les parts segueixen sense conèixer el calendari complet del judici, ni l’ordre dels testimonis, un fet que considera que entorpeix la preparació dels interrogatoris, amb un “debilitament” a l’exercici del dret de defensa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia