Política

Dídac Nadal

Candidat de Junts per Tarragona a l'alcaldia

“Una llista unitària sense ERC i la CUP perdia el sentit”

“Ha arribat l’hora d’un canvi més profund que un canvi d’alcalde, cal un canvi de mentalitat, un canvi generacional”

“La participació ciutadana ha de ser necessàriament el pilar de la política a Tarragona, a Catalunya, a l’Estat espanyol i a tot arreu”

Les famílies de Tarragona estan pagant un dels IBIs més alts de tot Espanya i no veuen els resultats d’aquesta pressió fiscal
Un dels meus reptes si aconsegueixo l’alcaldia és recuperar l’autoestima dels tarragonins, que està molt malmesa
Com a advocat estic absolutament inquiet pel que està passant amb la justícia. Ho visc amb sorpresa i angoixa

És fill del convergent Joan Miquel Nadal, que va ser alcalde de Tarragona durant 18 anys. Advocat de professió, es presenta per “provocar un canvi generacional” i “retornar l’autoestima” als tarragonins. Se sent còmode amb la marca Junts per Tarragona, de la qual destaca la transversalitat.

En les eleccions del 2011 van treure set regidors i en canvi en les del 2015 van baixar fins a tres. Amb quins ànims es presenta ara que el partit no passa un dels millors moments?
Amb tots els ànims i amb energies més que renovades. Jo vaig entrar en política el febrer del 2018 i abans no havia anat a cap llista ni havia tingut cap càrrec públic. Vaig entrar en política per la desafortunada mort de l’Albert Abelló i ha estat el fet d’estar a l’Ajuntament aquest últim any i veure la situació de la ciutat que he vist la possibilitat de fer coses molt grans, per això em presento.
Vostè sabia que seria candidat molt abans de saber com es diria el partit que representaria. PDeCAT, Junts per Tarragona, La Crida… No creu que aquesta incertesa pot acabar perjudicant la seva candidatura?
En el congrés que es va fer del PDeCAT a Castelldefels a mitjans de l’any passat ja es va dir que els candidats podrien concórrer a les municipals sota la marca que consideressin més convenient. Van donar llibertat absoluta. De totes maneres, com que jo no soc una persona compromesa per estructures de partit, em trobo molt còmode amb la marca de Junts per Tarragona perquè és transversal i supera l’espai dels partits polítics.
Per què no ha estat possible fer una llista unitària tal com demanava l’ANC?
La resposta d’ERC i crec que també de la CUP a la proposta de llista unitària va ser negativa. Jo en tot moment m’he mostrat partidari d’una llista unitària rigorosa i solvent i que ens la creguéssim. No tenia cap problema per formar-ne part, però també veia que, en vista de l’absència de dos partits com són ERC i la CUP, qualificar-ho de llista unitària perdia una mica el sentit.
Quina és la seva relació amb ERC i amb la CUP de Tarragona? Esteu disposats a participar en un pacte postelectoral per desbancar Ballesteros?
Sí. No cal enganyar a ningú. Amb qui més còmodes ens podem trobar és amb ERC. A més portem molt de temps treballant en diferents espais de manera conjunta. Jo no tindria cap inconvenient que, sent nosaltres la llista guanyadora, ERC formés part del govern local amb nosaltres.
Vostè és fill de Joan Miquel Nadal, que va ser durant divuit anys alcalde. Això el beneficia o el perjudica?
El meu pare té un perfil de polític amb el qual m’identifico perquè va ser valent, va ser capaç de prendre decisions i decidir. I quan fas això pel camí deixes algú amb un cert disgust. Així, hi ha gent que pot tenir un bon record del meu pare però també altres persones que ni tan sols vulguin escoltar-me. Però amb independència d’això i pensant que el meu avi també va ser polític, del Partit Socialista, a mi no em genera cap problema. Estic orgullós de tots dos, és la meva motxilla i la portaré sempre.
Quin model de ciutat proposa?
La primera proposta és la dignificació de la ciutat, amb tres matèries molt rellevants: més neteja, més seguretat i la reactivació de la ciutat com a tal, tant en cultura com en esport i festes. Amb tot això el que volem és recuperar l’autoestima dels tarragonins, recuperar la Tarragona que volem.
Molts altres candidats parlen d’una ciutat en decadència, molt fragmentada, amb deficiències en matèria de participació, sense impuls cultural… Com s’ha arribat a aquest extrem? I aquí no s’hi val a donar la culpa a Ballesteros perquè CiU va governar durant divuit anys...
En els últims anys l’alcalde s’ha centrat més en projectes megalòmans que en el dia a dia de la ciutat. Aquest ha estat el principal problema. A més, en moments clau, com ara l’octubre del 2017, on no hi era ni se l’esperava, s’ha col·locat de perfil i això ha generat desil·lusió a tots els tarragonins. I això ha repercutit en l’autoestima.
Vostè insisteix que cal un canvi generacional...
En els últims vint anys han canviat moltes coses i, en canvi, la generació que dirigeix la ciutat forma part encara de la vella política, mot distanciada de les xarxes, de la modernitat de la ciutat. Ara ha de fer un acte bondadós i entregar les claus a la generació següent. A Tarragona ha arribat el moment d’un canvi més profund que no pas un canvi d’alcalde. Necessitem un canvi de mentalitat, que passa per un canvi generacional.
Creu que el context nacional acabarà afectant els resultats electorals de les municipals a Tarragona?
Tot el que estem vivint afectarà els resultats, és impossible separar la situació nacional de la situació local, però sense perdre de vista la situació de Catalunya, els nostres presos i la recuperació de la democràcia a l’Estat espanyol, a Tarragona tenim tants dèficits que o posem el focus en els temes locals i prenem decisions ràpid o tindrem un problema greu de futur.
Per fer coses es necessiten diners i vostè el que planteja també és rebaixar la pressió fiscal als tarragonins. Fins i tot parla de reduir l’IBI. No és contradictori?
Les famílies de Tarragona estan pagant un dels IBIs més alts de tot Espanya. I si Tarragona té una política de gran impacte fiscal i tributari i no veiem que hi hagi un trasllat en mesures directes per millorar la ciutat, és que alguna cosa estem fent malament. Les famílies han de pagar menys IBI i el que cal és una gestió molt més eficient del pressupost.
Com va viure l’1 d’octubre?
Vaig estar a tots els col·legis de Tarragona i ho vaig viure de manera directa. No estic d’acord amb el que va passar. No estic d’acord amb la gestió del problema que l’Estat espanyol ha posat al damunt de la taula i com a advocat estic absolutament inquiet pel que està passant amb la justícia. Ho visc amb sorpresa i amb angoixa.
Veu eficient la batalla del president Torra amb els símbols?
Malgrat que he viscut allunyat dels símbols en general, entenc que el president Torra, atesa la manca d’altaveus viables i eficients, ha d’utilitzar qualsevol element que pugui estar en debat o discussió per poder fer d’altaveu. Ha cregut convenient exagerar el debat per tenir un altaveu sobretot d’abast internacional.

Advocat, esportista i nou en la política

Dídac Nadal (42 anys) és llicenciat en dret i advocat de professió. Casat i pare de dos fills, de 19 i 12 anys, té una participació activa en diferents entitats i associacions tarragonines. També és un apassionat de l’esport i participa habitualment en triatlons, quadratlons, maratons, travessies de natació, així com en curses a peu i en caiac. És el portaveu del grup municipal del PDeCAT a l’Ajuntament de Tarragona, un càrrec que ocupa des de la defunció del regidor Albert Abelló.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia