Política

la crònica

Anna Serrano

Sant Jordi venç la campanya

Entre el debat a quatre de Televisió Espanyola, dilluns, i el d’Atresmedia, ahir, així es va obrir pas la celebració de Sant Jordi. Aquest 2019 el cavaller no només va matar el drac, sinó que a Catalunya va vèncer el mal temps i una campanya electoral que va semblar fer una treva per cedir el protagonisme al dia dels llibres i les roses. Per segon any consecutiu la jornada se celebrava amb presos polítics –al Suprem se’ls va veure lluint flors a la solapa–i exiliats. El president de la Generalitat, Quim Torra, ho va recordar des de la galeria gòtica en el tradicional discurs de Sant Jordi, en què va insistir a demanar una mediació internacional per resoldre el conflicte català. El record de presos i exiliats va ser una constant de la jornada. I les roses grogues homenatjant-los. Com les del mural que Òmnium Cultural va construir, per segon any, a la plaça Catalunya de Barcelona. S’hi llegia la paraula llibertat. Torra, Laura Borràs, Gabriel Rufián i Roger Torrent, entre d’altres, van dipositar-hi flors.

Els polítics en campanya valoraven el debat, carregaven contra els adversaris polítics, advertien dels pactes però també demostraven que els llibres no són només cosa d’enamorats. La socialista Meritxell Batet va elegir diferents poemaris per regalar als seus rivals del 28-A. Diana Riba, esposa de Raül Romeva i candidata d’ERC en les europees, va obsequiar Inés Arrimadas amb Esperança i llibertat, escrit per l’exconseller a la presó. La popular Cayetana Álvarez de Toledo, mentrestant, va optar per honorar la festivitat de les lletres estampant la seva signatura particular en exemplars d’aquella Constitució que defensen que és de tots. De Toledo semblava l’única a qui Sant Jordi no alterava ni el to ni els plans. A 600 quilòmetres, tampoc hi havia pausa al Suprem. L’alt tribunal havia citat per al que és un dels dies grans de celebració a Catalunya el vicepresident del govern, Pere Aragonès, que hi va anar però va rebutjar declarar per la seva situació processal “complexa”. Per la sala segona també van passar l’exsecretari del govern Joan Vidal de Ciurana i els exconsellers Jordi Jané, Jordi Baiget i Meritxell Ruiz, entre d’altres, com si fos una jornada normal. El recompte de títols més venuts al vespre, entre els quals figuraven els llibres d’Oriol Junqueras i Jordi Cuixart en no-ficció en català, certificava que no. Era Sant Jordi. I per segon any, excepcional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia