Política

ERC busca el ‘sorpasso’ en l’hegemonia municipalista

Presenta 807 candidatures el 26-M, més que mai i que cap altra formació, i es proposa rellevar CiU com a força amb més alcaldies

Confia que el partit i el conjunt del sobiranisme surtin reforçats del 28-A

ERC presentarà un total de 807 candidatures a les eleccions del 26-M, més que mai i que cap altra força política, segons les llistes provisionals publicades ahir en els butlletins provincials. Així ho va anunciar l’alcaldable per Barcelona, Ernest Maragall, que va explicitar que tenen “molt més que expectatives” de rellevar CiU, que el 2015 va tornar a guanyar de llarg en regidories i alcaldies, com a força hegemònica en l’àmbit municipal.

ERC, que hi concorre de nou aliada amb la marca Acord Municipal, havia arribat llavors a 715 llistes, i CiU, a les 858. Ara JxCat, que hereta aquell espai, no arriba a les 800, i la resta de partits es queden lluny. El PSC hi concorre amb poc més de 500, com el 2015. Si bé les dobla, a costa en molts casos d’un PP que cau a la meitat, Cs, primera força al Parlament, amb prou feines supera les 200. La CUP creix fins a prop de 200, xifra que mantenen l’espai dels comuns i Podem, que es fragmenta, això sí. Vox i Primàries, a més, s’estrenen amb una quarantena.

“No veig cap raó perquè aquestes xifres no es tradueixin en les alcaldies”, asseverava Maragall en un acte al Turó de la Peira, secundat per una desena d’alcaldables republicans. “Estem en condicions de ser la gran força municipal”, reblava, mentre remarcava que ERC concorrerà als 137 municipis metropolitans de Barcelona, i que en conjunt arribarà al 99% de la població. A més, assenyalava que més de la meitat de candidats a l’alcaldia i d’integrants de les llistes, uns 12.000 en total, són nous.

L’alcaldable, que va criticar el rebuig del PSOE a parlar de la voluntat majoritària dels catalans, confia que ERC arribarà a les municipals “reforçada” pel 28-A, i va demanar que la suma de vots a forces republicanes “segueixi creixent i ampliant-se en percentatge”. A més, va apostar per la unitat estratègica del sobiranisme, sobretot amb JxCat i la CUP, a qui oferirà un acord específic a Barcelona, si bé no hi descarta formes de govern “que incloguin altres forces republicanes”, en al·lusió als comuns. Arran de l’anunci que l’exconsellera Ponsatí tanca la llista de Primàries, Maragall va constatar les “dificultats del centredreta per trobar una formulació que els representi”, si bé confiava que “les vagin trobant”.

LA FRASE

És espectacular i inacceptable que lluir el rebuig i el no diàleg sigui un valor per a un partit progressista
Ernest Maragall
alcaldable d’erc a barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia