Política

JOSEP GUIX

CAP DE LLISTA DEL PSC A L'ALCALDIA D'OLOT

“Serem prou madurs per a un pacte d’esquerres”

El candidat del PSC creu que l’experiència de fa quatre anys ajudarà a fer realitat l’acord

Aposta per rehabilitar el barri vell

Josep Guix (Besalú, 1958) és enginyer agrari i exerceix de professor a l’institut La Garrotxa d’Olot. Va ser regidor a Besalú en el segon mandat de l’etapa democràtica actual i, ara, és cap de llista del PSC a Olot per tercera vegada. Va coordinar durant 7 anys els serveis territorials d’Agricultura a Girona. És el conductor del popular programa agrari de Ràdio Olot ‘Trenquem el cuc’.

El candidat socialista analitza, en aquesta entrevista, les possibilitats del pacte d’esquerres que no va ser possible les passades eleccions. Avança també alguns dels eixos principals de les seu programa: el nucli antic i els corredors de connexió amb el parc natural de la Garrotxa.

Quines característiques té la seva llista?
És una llista amb una part de renovació i una part d’experiència. Repetim els tres regidors actuals i hi incorporem gent nova molt preparada com ara Marina Alegre, amb poca experiència política però sí en el món empresarial, i Ermel Solà, amb experiència en la gestió d’equips de treball i exregidor a Sant Joan les Fonts.
El trencament del pacte de govern pel posicionament del seu partit en el tema sobiranista ha marcat el mandat actual?
Ha estat molt dur. Encara estem dolguts. No vam ser nosaltres que el vam demanar, sinó que va ser CiU que ens va venir a buscar. No ho vèiem clar, però, al final, vam creure que era necessari per Olot. Ens vam implicar molt en les àrees que ens va tocar, i crec que vam fer bona feina. Aquests tipus de trencaments són un problema per a la ciutat però també personal.
Quines són les expectatives del PSC?
Esperem millorar els resultats, perquè la gent ha vist com treballem i, a la vegada, hi ha molta gent descontenta amb el funcionament de l’actual equip de govern que té ganes d’un canvi.
Després de les últims eleccions municipals, no va prosperar un pacte dels partits d’esquerres. Per què?
ERC va obtenir cinc regidors i el seu cap de llista, Pere Gómez, era qui havia de liderar un pacte de progrés. La seva condició era que en aquell govern hi hagués la CUP i l’assemblea cupaire va dir que no.
I, ara, el veu possible?
Ara, ho veig més raonable, perquè la gent vol aquest canvi. Crec que els vots continuaran sent per a un acord en aquest sentit. Crec que serem prou capaços i madurs per tirar-lo endavant.
Quines polítiques proposen?
Hem fet un programa extens, amb visió de ciutat i de futur, per entre 10 i 15 anys. L’Ajuntament ha de tenir projectes per a quan es puguin desenvolupar. Per exemple, creiem que és una prioritat resoldre les infraestructures, fer les variants d’Olot i les Preses i evitar que el trànsit passi pel vial Sant Jordi, que es puguin reformular algunes direccions de carrers, construir nous carrils per a bicicletes, marcar itineraris per anar a peu a l’escola... És a dir, fer la ciutat més sostenible.
El nucli antic continuarà sent un dels cavalls de batalla del PSC?
Sí, treballarem al màxim la rehabilitació del nucli antic, amb propostes com ara comprar edificis vells, enderrocar-los i fer pisos socials per a joves, gent gran que viu en barris perifèrics i gent treballadora. També apostem per mantenir la biblioteca on és ara, perquè fa gran funció d’espai vital del barri vell i també cultural i pedagògica, però volem potenciar una illa de les arts i la pedagogia a Can Sacrest.
Com la imaginen?
Primer, hem de buscar finançament extern per rehabilitar l’antiga fàbrica i traslladar-hi l’escola d’adults, l’escola oficial d’idiomes, la d’expressió i alguns altres serveis educatius. En aquest context, és a Can Sacrest on seria interessant una segona biblioteca, més petita, per a aquests serveis i per a l’Escola d’Art i Superior de Disseny, que entenem que ha de continuar als claustres del Carme, amb serveis complementaris a Can Sacrest. Caldria recuperar l’esperit que tenia abans, quan els ciutadans anaven a l’escola d’art a fer tallers artístics. Aquesta illa seria un pol de serveis important que relligaria amb el barri de Sant Miquel, on també s’ha d’actuar.
L’espai Cràter genera molta polèmica. Quina és la seva postura?
Estem d’acord a fer un centre d’interpretació dels volcans com està plantejat, entre el cementiri i la plaça de braus. Aquesta infraestructura està pensada perquè a la ciutat li costi pocs diners d’inversió i perquè doni un servei de qualitat a la gent que ens visita i sigui una porta d’entrada al barri vell per als visitants.
Volcans i natura?
Sí, entenem que Olot és una ciutat que està envoltada d’un parc natural i l’Ajuntament ha de potenciar més aquest concepte. Plantegem potenciar el riu Fluvià com a corredor biològic, amb una anella verda, amb la recuperació d’algunes rescloses i alguns canals i part del patrimoni industrial de l’entorn del riu. A més, a la ciutat li calen altres corredors biològics que connectin el centre amb el parc.
Quins?
L’avinguda de Santa Coloma. Per això, volem arreglar-hi la xarxa de clavegueram i donar-li un aire de bulevard amb arbres i voreres amples. També apostem per dignificar l’entrada per l’avinguda de Girona, sobretot a la Rodona. A més, volen proposar la creació d’un consorci d’ajuntaments de l’entorn del Fluvià entre la Vall d’en Bas i Sant Pere Pescador per dissenyar polítiques lligades a l’entorn del riu.
Què preveuen en l’àmbit econòmic?
Olot és una ciutat industrial i hem de potenciar la indústria amb una visió comarcal. I hem de treballar per millorar la formació professional, contínua i ocupacional. També hem de continuar liderant el clúster del sector porcí, que dona molt bon servei a les empreses del territori. A part, en l’àmbit comercial, ens cal potenciar i dinamitzar un centre comercial a cel obert al barri vell.
Vostè sempre insisteix molt en l’educació...
Sí, cal activar al màxim el projecte Olot ciutat educadora, que l’Ajuntament inverteixi en els centres docents, potenciar la formació professional com a font de suport al teixit empresarial, etc. Ens preocupa la franja d’edat de gent jove que no acaba els estudis. Cal incidir-hi tornant a posar en marxa l’escola taller o amb programes específics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona