Política

Asens fa valer En Comú com a “palanca de canvi”

Minimitza la davallada a Catalunya i insta el PSOE a no pactar amb Ciutadans

El cap de llista d’En Comú Podem, Jaume Asens, va treure pit ahir tot i la pèrdua de cinc diputats a Catalunya i d’haver passat a ser la tercera força. Però Asens va optar per una lectura en positiu dels resultats, ja que en l’àmbit estatal –on també han experimentat una forta davallada– Podem pot ser “una palanca de canvi” per al futur govern estatal i per deixar enrere un executiu de dretes. Asens minimitza la caiguda en escons de la seva formació, que ha passat de 12 a 7 al país, i es va presentar com a decisius al Congrés, amb la possibilitat d’un pacte amb el PSOE –tot i que aquests descarten aquesta fórmula i opten pel govern en solitari–. En relació amb la baixada en vots, ho va atribuir a un context excepcional tant per l’auge de l’extrema dreta, que creu que ha donat força al PSOE, com per la situació dels presos independentistes, que n’ha donat a ERC. Pel cap de llista a Barcelona, encara que els resultats no siguin els esperats, són bons i els consoliden com a espai polític.

I justament la valoració en positiu és la que, per la número dos de la formació, Aina Vidal, ha de servir com a avís als de Pedro Sánchez: “Que escoltin Catalunya, que ha parlat clarament en clau progressista.” Per això, En Comú Podem va insistir en la necessitat que el PSOE sigui responsable i faci un govern valent a l’hora de fer els canvis que la gent necessita, i que s’allunyi del fantasma d’un pacte amb Ciutadans, un acord que ni els mateixos militants socialistes veuen amb bons ulls. Per Asens una de les prioritats de la propera legislatura ha de ser la creació d’un “dic de contenció” contra l’extrema dreta.

També va interpel·lar ERC, que ha guanyat les eleccions a Catalunya, i els va demanar que mantinguin la voluntat de negociar sense línies vermelles que havien mantingut en campanya. Però Asens també va recordar-los una qüestió: no són decisius per poder formar govern, i els va recordar que la constitució de l’executiu es podria fer amb l’abstenció d’altres formacions. “No passa ineludiblement pel seu suport, tenen un paper clau però no decisiu”, va concloure el representant a Catalunya dels de Pablo Iglesias.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia