Política

El PSC demana al Parlament que la designació d’Iceta es faci amb una votació secreta

La votació amb papereta impedeix el vot negatiu i només admet el positiu o l’abstenció

Els socialistes argumenten que aquest sistema evitaria que un tràmit de ratificació esdevingui “de manera arbitrària” en una fórmula de “bloqueig polític al candidat”

El PSC ha demanat que la votació de dijous per la designació de Miquel Iceta com a senador a la cambra catalana sigui secreta, amb paperetes.

El grup parlamentari ha fet arribar una petició al president, Roger Torrent, en què suggereixen que es triï aquest sistema de votació, que no permet el vot negatiu, que sí que permet la votació electrònica.

La portaveu parlamentària, Eva Granados, argumenta a l’escrit es tracta d’un acte de substitució d’un únic senador –José Montilla, que ja va presentar la renúncia la setmana passada– i la interpretació del reglament del Parlament hauria de ser escollir aquest sistema. “És l’únic que permet evitar que es produeixi un resultat impossible, contrari al dret que té el grup parlamentari a disposar d’un senador i que es deixi sense efectivitat pràctica el principi de proporcionalitat”, defensa.

Granados creu que la votació per papereta és l’instrument més adequat per a la designació i que garanteix que un tràmit de ratificació no pugui ser convertit “de manera arbitrària” en una fórmula de “bloqueig polític al candidat, no fonamentada en causes objectivables”. Una situació que, a parer seu, jugaria en contra dels votants del PSC, del grup i de la ciutadania.

A la petició, es recorda que el grup parlamentari de Socialistes i Units per Avançar disposa del dret al càrrec representatiu. Assenyalen que “cal que el ple es pronunciï al respecte” del nomenament però afirmen que “mai pot ser utilitzada com a fórmula de bloqueig de la proposta de substitució”. De fet, defensen que “implicaria l’incompliment de l’Estatut i la vulneració d’un dret fonamental del grup, del mateix candidat i de la ciutadania a qui representa”.

En la petició també argumenten que Iceta compleix les condicions d’elegibilitat i creuen que la no ratificació pel ple evidenciaria una finalitat política “contrària a la lletra i a l’esperit de la norma” i “abocaria a un resultat impossible de conformitat”.

Precedent

El diputat del PSC-Units, Ramon Espadaler, ha advertit que l’impediment que Miquel Iceta sigui designat senador autonòmic pel Parlament obre la porta a complicar el futur de l’elecció d’altres senadors autonòmics per part de la cambra catalana.

En una sèrie de missatges a les xarxes socials, Espadaler assenyala que vetar l’elecció d’Iceta –perquè després pugui ser nomenat president de la cambra alta espanyola– “trenca amb el que s’ha fet al Parlament des del 1980”, que és “respectar la proposta de cada grup”.

En aquest sentit, es pregunta si les forces polítiques que votaran en contra d’Iceta “votarien igualment en contra si es tractés, simplement, d’escollir-lo senador de la Generalitat en substitució de Montilla, sense ser candidat a presidir el Senat”.

Espadaler apunta que el veto a Iceta “no sols condiciona i limita la voluntat d’un grup parlamentari”, sinó que pot complicar els futurs tràmits en aquest sentit. “Tan de bo m’equivoqui”, conclou .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia