Política

Junqueras insta que un pres polític guanyi les europees

Demana el vot des de Soto afirmant que “res té més mèrit” que defensar les mateixes posicions des de la presó

No descarta res en la investidura de Pedro Sánchez, a qui vol saludar dimarts

El líder d’ERC i cap de llista de la coalició Ara Repúbliques per a les eleccions europees, Oriol Junqueras, va fer una crida ahir a aprofitar la “fabulosa oportunitat” que per primera vegada un pres polític com ell pugui ser diputat al Parlament Europeu, i millor encara com a guanyador dels comicis a Catalunya, per “posar en evidència l’absència de solidaritat” rebuda fins ara de les institucions comunitàries. “És el millor instrument que tenim perquè es mirin al mirall que reflecteix quina és la seva actuació, quina ha estat fins ara i quina ha de ser en el futur”, reivindicava en una roda de premsa concedida a l’ACN per videoconferència des de Soto del Real. “És una feina rellevant que ningú pot fer millor que un pres polític”, reiterava. Encara més: Junqueras, que també reivindicava en aquest sentit la seva condició de candidat a presidir la Comissió de tots els grans moviments independentistes agrupats dins l’Aliança Lliure Europea (ALE), va voler posar en relleu la seva situació de falta de llibertat per reivindicar-se respecte a altres opcions com la de Lliures, que encapçala l’exiliat Carles Puigdemont. “Res té més mèrit que mantenir aquestes posicions des d’una presó”, subratllava, un fet que considera que l’electorat “ha de valorar i tenir en estima”. “Seria una bogeria que no fos així”, assenyala.

El líder d’ERC va confirmar que pensa agafar l’acta a Brussel·les, i que mirarà de participar “en tantes sessions com sigui possible”, i fer-ho com a portaveu de l’ALE, ja que, més enllà de si l’acta li atorga o no immunitat, creu que, com a símbol de la repressió, cal aprofitar “totes les oportunitats” per fer sentir la seva veu allà on sigui.

Això sí, Junqueras agafarà primer dilluns l’acta al Congrés, i dimarts hi podrà tornar per a la sessió constitutiva, tot i que ahir es queixava que fins ara ningú li ha explicat com ho podrà fer. En tot cas, quan li van preguntar si intentarà parlar amb el president espanyol, Pedro Sánchez, va expressar la voluntat de “reunir-se amb tothom a tot arreu”, tot i que el Suprem li ha prohibit expressament, a ell i als altres diputats presos, que facin reunions aquell dia. El que no els ha prohibit és saludar ningú, i això també avançava que li “agradaria”, així que insinuava que té algun gest preparat per poder-lo fer “amb respecte per tothom, fins i tot pels que no ens en tenen”. Això sí, evitava avançar res. Tampoc el sentit del vot d’ERC en la futura sessió d’investidura, ja que Junqueras creu que encara es podria allargar i ara toca centrar-se en el 26-M, per bé que deia que seran “responsables” i insistia en una promesa de la campanya del 28-A: “Ni per acció ni per omissió facilitarem un govern d’extrema dreta o amb la participació de dretes cada cop més extremes.”

“Retorn” a Sant Vicenç

Minuts després, Junqueras i el senador electe Raül Romeva també connectaven en directe amb un acte electoral de les municipals a Sant Vicenç dels Horts, i tenia ocasió d’interactuar amb els seus veïns per primer cop en un any i mig –també va poder saludar el seu fill Lluc– i demanar el vot per a la llista unitària de Junts per Sant Vicenç. “Aquí les nostres prioritats han estat escola, feina i família, i és la mateixa recepta que volem aplicar al país i al conjunt d’Europa”, assenyalava, i hi afegia que la seva “màxima il·lusió” és tornar a passejar pel poble. “Sant Vicenç s’ha convertit en una marca de referència per a la resta de municipis de Catalunya, perquè és el model de país que volem construir amb lògica republicana”, tancava Romeva.

Ni per acció ni per omissió facilitarem un govern d’extrema dreta o amb la participació de dretes cada cop més extremes
També molts demòcrates espanyols tenen l’oportunitat de votar un pres polític que serà diputat al Parlament Europeu
Vull mirar als ulls els meus companys allà, i que això sigui el mirall en què veuen reflectit que hi ha un estat que engarjola innocents
Mantenim l’esperit de diàleg, però com sempre s’hi neguen i ens prohibeixen que ens reunim
Oriol Junqueras
Candidat d’erc per a les europees
La marca Sant Vicenç s’ha convertit en una referència per a la resta de municipis de Catalunya
Raül Romeva
senador electe d’erc
Vull assistir com a alcalde de Barcelona a la presa de possessió de Junqueras al Parlament Europeu
Ernest Maragall
alcaldable d’erc a barcelona

Maragall no es tanca a un govern “en coalició”

L’alcaldable d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall, també va participar tant en la roda de premsa a l’ACN com en l’acte a Sant Vicenç, i es va comprometre amb Junqueras a acompanyar-lo, si pot com a alcalde, a prendre possessió de l’acta a Brussel·les i, quan l’alliberin, en el retorn al seu municipi. “Guanyar no és suficient, però és la primera condició, el primer pas, per a la seva llibertat, com ho vam fer el 28-A”, recalcava. Maragall, que va demanar “abandonar el terreny de les desqualificacions personals” i centrar-se en els projectes de ciutat, va criticar, això sí, la poca implicació de l’alcaldessa Ada Colau en la preparació de l’1-O, del qual vol adoptar “l’esperit”. Tampoc va descartar-hi, però, un govern “en coalició” si ho dicten les urnes, ja que hi admet coincidències en polítiques progressistes, tot i que es veu més proper a JxCat en l’àmbit nacional i el rol republicà de la ciutat. Maragall, que al vespre a Twitter va confirmar que plegarà de diputat al Parlament, va apostar sobretot per combatre la congestió de trànsit i la contaminació, i confia a prendre una “decisió positiva” sobre el tramvia per la Diagonal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona