Política

Àustria avança les eleccions després del trencament de la coalició de govern

El canceller Sebastian Kurz assegura que ha aguantat molt per mantenir l’aliança amb els ultradretans però després del vídeo difós ahir ha dit “prou”

El líder democratacristià lamenta que l’FPÖ ha perjudicat la feina del govern i la imatge del país a l’exterior

Àustria celebrarà eleccions anticipades passat l’estiu després que aquest dissabte s’ha esberlat la coalició de conservadors i ultranacionalistes que fa un any i mig va pujar al poder.

El canceller federal, Sebastian Kurz, líder del partit democratacristià ÖVP, ha anunciat aquesta tarda en una roda de premsa que ja ha “proposat al president de la República convocar eleccions anticipades al més aviat possible”. L’avançament electoral arriba després de la dimissió del vicecanceller i líder partit ultradretà FPÖ, Heinz-Christian Strache, arran d’un escàndol per la difusió d’un vídeo on se’l veu disposat a cometre actes de corrupció.

Kurz ha justificat la decisió d’aliar-se amb l’ultradretà i euroescèptic FPÖ d’ Strache després de guanyar les legislatives d’octubre de 2017 perquè aquesta formació “va ser l’única disposada” a tirar endavant els canvis que ell havia promès en la campanya electoral.

El canceller ha admès que “no sempre li ha estat fàcil” la cohabitació, si bé ha volgut a tots els ministres, inclosos els de l’FPÖ, el treball realitzat en l’últim any

i mig.

El democratacristià ha assegurat que per aconseguir l’èxit del seu programa, ha agut d’“aguantar molt en els últims dos anys, des del poema de les rates [en al·lusió a l’escàndol causat per un text escrit per un funcionari del FPÖ que comparava a les rates amb els immigrants] a la proximitat [dels ultranacionalistes] a grups d’extrema dreta, fins a casos aïllats, un darrere d’un altre”.

“Encara que no sempre ho hagi dit públicament, s’han donat situacions que m’han resultat molt difícil d’empassar. Però per la continuació del treball no he acabat amb la coalició a la primera”, va reivindicat. “Però després del vídeo d’ahir haig de dir: ja n’hi ha prou”, ha sentenciat el jove canceller, de 32 anys d’edat.

“El que s’hi diu de mi, des d’insults, acusacions i calúmnies, és una cosa secundària. El més problemàtic i greu són les idees d’abús de poder, de la gestió dels diners públics, i per descomptat la manera d’entendre els mitjans de comunicació al nostre país”, va explicat.

Kurz s’ha referit així al vídeo filmat amb càmeres ocultes el 2017 en un xalet d’Eivissa i publicat per dos mitjans alemanys aquest divendres, en el qual es veu i s’escolta a Strache oferint a una suposada neboda d’un oligarca rus contractes i favors a canvi d’ajuda financera per al seu partit.

El líder ultradretà intenta també convèncer-la d’adquirir un paquet accionarial del diari més influent d’Àustria per forçar que doni suport a l’FPÖ i mostra la seva aspiració a controlar i manipular la premsa.

El canceller ha lamentat avui que l’FPÖ ha perjudicat així el treball de la coalició i la imatge del país a l’exterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia