Política

Diputats de ple dret, de moment

Les Corts reben els cinc presos com a diputats i senador en un tràmit mai vist

El Suprem deixa en mans de Batet i Cruz el futur de Junqueras, Sànchez, Rull, Turull i Romeva

Ells s’aferren a l’escó i alcen la veu i el líder d’ERC vol saludar Sánchez

El PP i Cs pressionen per apartar-los i Vox diu que són “cinc criminals”
En Comú Podem avisa Batet que no n’avalaria la suspensió

El Congrés i el Senat es van endinsar ahir en un escenari mai vist i van rebre quatre diputats i un senador que venien d’una cel·la de Soto del Real a recollir les seves credencials enmig d’un esforç oficial per fingir una normalitat extemporània. “Una situació absolutament irreal, surrealista”, descrivia un dels presos, el ja diputat de JxCat Josep Rull. Mentre la visita fugaç al Congrés d’Oriol Junqueras (ERC), Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull (JxCat), i al Senat de Raül Romeva (ERC), revolucionava els usos i costums de les Corts, el Tribunal Suprem traspassava a la futura presidenta del Congrés, Meritxell Batet, el primer tràngol de la legislatura, que també tindrà Manuel Cruz al Senat: abordar la suspensió dels cinc electes que el tribunal insinua que s’ha d’aplicar sense voler aplicar-la ell mateix com sí que va gosar fer el jutge instructor Pablo Llarena amb els diputats del Parlament.

El Congrés, si creia que ja ho havia vist tot amb el tinent coronel Tejero disparant trets a l’hemicicle el 23-F del 1981 en la investidura de Leopoldo Calvo-Sotelo i amb el diputat d’HB Josu Muguruza mort a trets el 20 de novembre del 1989 a l’hotel Alcalá la nit abans del ple de constitució de la cambra, va descobrir ahir que en aquesta tretzena legislatura, entre els 350 escons, hi té quatre diputats –i al Senat, un senador– que es reconeixen com a presos polítics i que alcen la veu i s’aferren al seu dret a l’escó.

Vídeos de tots a Twitter

Després de ser conduïts en vehicles policials sense logotip de Soto del Real al pàrquing del Congrés i del Senat, els propietaris dels escons més atípics que han tingut mai les Corts van emplenar els fulls de les dades personals i la declaració d’activitats i no es van resignar a callar. Tot i el vet a la premsa a l’hora de fer preguntes als presos, ells el van esquivar enregistrant missatges gràcies als mòbils dels companys de grup que els havien rebut en arribar, com ara Gabriel Rufián i Carolina Telechea, d’ERC; Laura Borràs, Míriam Nogueras i Sergi Miquel, de JxCat, i Jon Iñarritu, d’EH Bildu. “Som al Congrés, estem bé perquè estem envoltats d’amics i de companys, i és un privilegi extraordinari. Els explicava que quan us veig a la tele que avanceu en grup i que sou 15 o sou 28 [més els 13 senadors], l’orgull és infinit. Ara el que cal és guanyar diumenge i portar el país a la llibertat”, va compartir Junqueras, el primer de tots a fer escoltar la seva veu a Twitter, amb una crida explícita a votar ERC en les europees del 26 de maig. Que avui Junqueras tornarà al Congrés a totes ho va avançar Rufián, que va llegir una carta en nom d’ell per avisar que el líder pretén saludar “cara a cara” el president Pedro Sánchez i la resta de líders parlamentaris quan sigui a l’hemicicle. “De fet, el més normal seria que Pedro Sánchez el saludés a ell i el felicités per haver guanyat les eleccions espanyoles a Catalunya el 28 d’abril”, va reblar Rufián.

Sànchez i el vot de l’1-O

La resta de veus també van retronar a Twitter. “Soc al Congrés per recollir l’acta de diputat amb la voluntat de continuar servint tota la gent que l’1-O vam anar a votar, tots aquells que vam expressar d’una manera digna, pacífica i democràtica la voluntat de ser lliures”, va dir Sànchez. El cap de llista de JxCat no ocultava la por de ser apartat. “No sé quines seran les nostres possibilitats d’exercir democràticament el mandat que ens vau donar el 28 d’abril, però a JxCat treballarem perquè un dia a Catalunya votar no sigui delicte i puguem decidir conjuntament el nostre futur”, es va comprometre Sànchez.

Assumida la condició de diputat de ple dret, en espera de jurar o acatar avui la Constitució, Turull admetia les limitacions –“ens agradaria poder fer molt més del que de moment ens estan deixant fer”– i exigia a la mesa del Congrés –que tindrà una majoria progressista del PSOE i Podem amb cinc vots contra quatre del PP i Ciutadans– i a Batet com a presidenta que es respecti el dret a l’escó. “Esperem que els representants del Congrés dels Diputats, que ho són gràcies a les urnes, no impedeixin que puguem fer de diputats a aquells que hem estat tancats a la presó per haver posat urnes”, va desafiar Turull. Al seu torn, Josep Rull es veia com a protagonista d’una “situació absolutament irreal i surrealista” pel fet de “no poder fer reunions de grup” i d’estar “permanentment vigilats” i sotmesos a la “coacció de drets i llibertats” fonamentals. “La nostra no és només la causa de Catalunya, és la causa de la llibertat”, sentenciava Rull. Més complicat ho va tenir Romeva des del Senat, que va publicar a Twitter: “Som polítics, fem política i en continuarem fent.”

Del 384 bis a l’article 21

Després de la visita d’ahir al registre i de la presència de tots avui a l’hemicicle, Batet ja sent la pressió al clatell del PP, Cs i Vox –fins i tot abans de ser elegida– perquè aparti els presos. El jutge Llarena va fer un particular joc de paraules amb l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal (Lecrim), ideat per als terroristes: allà on es parla de “rebels”, ell hi va encabir els acusats pel delicte de rebel·lió i això li va servir per suspendre els electes. Ara, a més del 384 bis de la Lecrim, en el cas concret del Congrés hi ha l’article 21 del reglament de la cambra, que amenaça els presos amb la suspensió “quan, concedida per la cambra l’autorització objecte d’un suplicatori i ferma l’ordre de processament, es trobin en situació de presó preventiva i mentre duri aquesta situació”, estipula l’esmentat article 21 del reglament del Congrés.

Pugna del PP, Cs i Vox

Les tres dretes rivalitzen a l’hora de patrocinar que els presos siguin apartats. Mentre que Pablo Casado veu com un “escarni” la seva mera presència i Albert Rivera es vanta de tenir redactat l’escrit que enviarà avui a la mesa per “suspendre de manera automàtica els que han fet un cop d’estat”, la debutant diputada de Vox Macarena Olona va oferir un tast del que serà la ultradreta a l’hemicicle. “No tenim aquí cinc presos polítics, tenim cinc criminals, tenim cinc delinqüents”, va dir Olona. La diputada de Vox fins i tot va equiparar Junqueras, Sànchez, Turull, Rull i Romeva a “un altre carnisser com Josu Ternera”, suggerint que els presos polítics ho són.

Batet, però, ja sap que no tindrà l’aval de Podem. Per part dels comuns, el diputat Gerardo Pisarello –futur secretari primer de la mesa del Congrés– aposta per la interpretació “més garantista” en defensa dels drets dels electes. Des de JxCat, Laura Borràs confia en Batet com a protectora dels drets dels que dormen a Soto del Real: “Ells estan convençuts que la mesa del Congrés defensarà els drets dels diputats i això implica defensar-los a ells.”

LES FRASES

Quan veig a la ‘tele’ que avanceu en grup i sou 15 o 28, l’orgull és infinit. Cal guanyar i dur el país a la llibertat
Oriol Junqueras
portaveu d’erc al Congrés
Recollim l’acta amb la voluntat de continuar servint tota la gent que l’1 d’octubre vam anar a votar
Jordi Sànchez
portaveu de jxcat al congrés
Que diputats que ho són gràcies a les urnes no impedeixin fer de diputats als presos per haver posat urnes
Jordi Turull
diputat de jxcat per lleida
És una situació absolutament irreal, surrealista. No poder reunir-se i estar vigilat permanentment
Josep Rull
diputat de jxcat per tarragona
Som polítics, fem política i en continuarem fent. He recollit l’acta, però no només l’acta
Raül Romeva
senador d’erc
En Comú Podem aposta per la interpretació més garantista dels drets dels diputats electes
Gerardo Pisarello
diputat d’en comú podem
Ja tenim redactat l’escrit per suspendre de manera automàtica els que han fet un cop d’estat
Albert Rivera
president de ciutadans
No tenim aquí cinc presos polítics, tenim cinc criminals, tenim cinc delinqüents
Macarena Olona
diputada de Vox


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia